Oznaczenia uchwytu tokarskiego
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Re: Oznaczenia uchwytu tokarskiego
Problem taki że wrzeciono wygląda na zespawane z kilku płaskowników. Może się okazać ze całość jest warta więcej jako złom niż tokarka.
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
Właśnie, że jest sprawa i to wielkapavyan pisze:Nie ma sprawy

Jutro zrobię dodatkowe zdjęcia i zmierzę jego grubość.pavyan pisze:Nie zamieściłeś bocznego zdjęcia całego "wrzeciennika" więc trudno ocenić jego wytrzymałość,
Moje pytanie było bardziej ukierunkowane na osłabienie materiału kolejnymi otworami.pavyan pisze:Wywiercenie kilku otworów w tarczy zabierakowej to najmniejszy problem - i to Cię zupełnie nie ogranicza.
Do tego już się teraz nie odniosłem, bo jak wcześniej napisałeś o tym wytłuszczonym drukiem, to już wiedziałem, że faktycznie to musi być niezwykle istotna sprawa. Zakodowałempavyan pisze:Najistotniejsze jest to co pisałem wcześniej - solidne związanie wrzeciona i tarczy, oraz precyzyjne wytoczenie zamka na tarczy.

Do tego powrócimy jutro. Najpierw zdjęcia, potem decyzja o rodzaju mocowania, a na koniec przeróbka. Wszytko to wyłącznie wtedy, gdy będziesz dysponował czasem i nic na siłępavyan pisze:Na tarczy płytką ryskę o średnicy identycznej na jakiej leżą otwory w nowym uchwycie zarysujesz na obrotach nożem, a rozstaw otworów można zrobić cyrklem (3 lub 6 otworów).

-
Mam zdjęcia 
Tarcza przy silniku ma grubość = 23 mm, a druga = 14 mm.
Przy okazji.
Tor jezdny, szyny, ślizgi (nie wiem jak to prawidłowo nazwać), po których będzie przesuwał się konik / ta druga tarcza oraz stół krzyżowy z imakiem, to się kupuje czy robi samemu? Z jakiego materiału?

Tarcza przy silniku ma grubość = 23 mm, a druga = 14 mm.
Przy okazji.
Tor jezdny, szyny, ślizgi (nie wiem jak to prawidłowo nazwać), po których będzie przesuwał się konik / ta druga tarcza oraz stół krzyżowy z imakiem, to się kupuje czy robi samemu? Z jakiego materiału?
-
Zapłaciłeś za to czy znalazłeś gdzieś.
To jest złom, można by na tym może jeszcze drewno z "ręki" toczyć.
W ogóle się nie opłaca cokolwiek z tym robić, wybulisz sporo kasy a nic konkretnego z tego nie zrobisz.
To jest złom, można by na tym może jeszcze drewno z "ręki" toczyć.
W ogóle się nie opłaca cokolwiek z tym robić, wybulisz sporo kasy a nic konkretnego z tego nie zrobisz.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Niestety, jak napisał poprzednik to się nadaje tylko do drewna - od biedy, bo dużych średnic nie obrobisz.
Wpakujesz mnóstwo pieniędzy i pracy, a w zamian będziesz miał nadal złom.
Do drewna można przystosować, drewno można toczyć bez uchwytu, nie jest konieczny, a suport jeszcze mniej potrzebny. Bezpośrednie obroty z silnika do drewna mogą być, do metalu za wysokie.
Ale i tak trzeba zrobić jakiś prosty konik i podpórkę do noży (popatrz na YT, jak to wygląda).
Jeśli potrzebujesz zaś tokarki do metalu (na takiej również drewno można toczyć), to każda tokarka - nawet 150-letnia, nawet z płaskimi prowadnicami i płaskimi pasami napędowymi - będzie lepsza od tego dziwnego czegoś
na obrazkach; okazyjnie trafiają się tanie tokarki np. na OLX.
Efekty będą dużo lepsze i w dodatku mniej kasy wydasz.
Wpakujesz mnóstwo pieniędzy i pracy, a w zamian będziesz miał nadal złom.
Do drewna można przystosować, drewno można toczyć bez uchwytu, nie jest konieczny, a suport jeszcze mniej potrzebny. Bezpośrednie obroty z silnika do drewna mogą być, do metalu za wysokie.
Ale i tak trzeba zrobić jakiś prosty konik i podpórkę do noży (popatrz na YT, jak to wygląda).
Jeśli potrzebujesz zaś tokarki do metalu (na takiej również drewno można toczyć), to każda tokarka - nawet 150-letnia, nawet z płaskimi prowadnicami i płaskimi pasami napędowymi - będzie lepsza od tego dziwnego czegoś

Efekty będą dużo lepsze i w dodatku mniej kasy wydasz.
Pomogłem? Kliknij, proszę :-)
-
Witam ponownie 
Przepraszam za krótkie milczenie - dopadła mnie praca, a poza tym po przeczytaniu tego:
Skoro już wszedłem w posiadanie

Przepraszam za krótkie milczenie - dopadła mnie praca, a poza tym po przeczytaniu tego:
oraz tego:koala.g pisze:To jest złom
musiałem mieć trochę czasu do zastanowienia się nad dalszym działaniem.pavyan pisze:będziesz miał nadal złom
Skoro już wszedłem w posiadanie
to póki co wykorzystam to do obróbki drewna. Czy w tej sytuacji mogę poprosić o jakieś wskazówki jak maksymalnie wykorzystać to co już mam?pavyan pisze: tego dziwnego czegoś na obrazkach
Zatem czego mam użyć do mocowania drewna od strony silnika jak nie uchwytu?pavyan pisze:drewno można toczyć bez uchwytu, nie jest konieczny
Nie mogę w jakiś sposób wykorzystać tej drugiej tarczy w ramach konika. Tego nie widać na zdjęciu, ale ta tarcza przesuwa się na specjalnej prowadnicy w prawo i w lewo na odcinku około 20 cm za pomocą specjalnej wajchy, której też nie widać, gdyż jest wykręcona. Zrobię zdjęcie i wstawię. Co prawda aktualnie nie ma blokady tej prowadnicy, ale to kwestia przewiercenia, nagwintowania otworu i wkręcenia śruby zaciskowej. Czyli oprócz tego, że ten pseudo konik przesuwa się po pseudo łożu, to dodatkowo jest osadzony na prowadnicy.pavyan pisze:Ale i tak trzeba zrobić jakiś prosty konik
-
Przykręć kawałek deski do tarczy i podtocz na okrągło.
Możesz teraz przyklejać kawałki drewna do niej i obrabiać.
Takie mocowanie to waste block.

Takie mocowanie to waste block.

-
Pomysł oryginalny i pewnie zdający egzamin, chociaż wygląda trochę na taką typową "partyzantkę"koala.g pisze:Przykręć kawałek deski do tarczy i podtocz na okrągło.

A jak będę potrzebował zamocować jakiś walec o długości np: 40 cm?
Dodaje zdjęcia drugiej tarczy.
-
- Posty w temacie: 1
Oglądam ten temat i tak naprawdę z mojego punktu widzenia jest to właśnie samorobna tokarka do drewna.Grzegorz_n pisze: ↑13 gru 2019, 12:51Pomysł oryginalny i pewnie zdający egzamin, chociaż wygląda trochę na taką typową "partyzantkę"koala.g pisze:Przykręć kawałek deski do tarczy i podtocz na okrągło.
A jak będę potrzebował zamocować jakiś walec o długości np: 40 cm?
Jeśli chodzi o mocowanie to nie jest taka partyzanta jak by się wydawało, to się stosuje w zależności od możliwości technologicznych. Do mocowania drewna można zastosować takie patenty:
kieł zabierakowy

Uchwyt tokarski do tokarek do drewna

czy tarcza/zabierak do którego drewno przykręcasz właśnie wkrętami

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Na jednym ze zdjęć, które zamieścił Rdarek widać trochę pewien rodzaj "uchwytu" często wykorzystywanego przy toczeniu drewna - krótką śrubę o dużej średnicy, z głębokim, grubozwojnym prawym gwintem.
Wystaje z wrzeciona, za nią musi być powierzchnia oporowa - nakręca się na nią do oporu obrabiany przedmiot (drewno).

Więcej:
https://www.google.com/search?q=Lathe+W ... 1oHyiLJXjM:
Talerze czy miski można też zakładać na wcisk, na dopasowany ciasny zamek wytoczony w tarczy z twardego drewna przymocowanej do wrzeciona. Wstępną czynnością jest wytoczenie zamka (zagłębienia lub występu) w "planowanej" misce), korzystając z dowolnego sposobu mocowania klocka.
Popatrz na youtube, znajdziesz tam mnóstwo filmów "szkoleniowych".
Wystaje z wrzeciona, za nią musi być powierzchnia oporowa - nakręca się na nią do oporu obrabiany przedmiot (drewno).

Więcej:
https://www.google.com/search?q=Lathe+W ... 1oHyiLJXjM:
Talerze czy miski można też zakładać na wcisk, na dopasowany ciasny zamek wytoczony w tarczy z twardego drewna przymocowanej do wrzeciona. Wstępną czynnością jest wytoczenie zamka (zagłębienia lub występu) w "planowanej" misce), korzystając z dowolnego sposobu mocowania klocka.
Popatrz na youtube, znajdziesz tam mnóstwo filmów "szkoleniowych".
Pomogłem? Kliknij, proszę :-)