Witam, mam wrzeciono Elte 0,55kw 200 Hz i 12000 obr/min. Do tego falownik Omron 3G3 EV niestety nie działa to razem ponieważ silnik nierówno pracuje i się grzeje. Moze ktoś jest w temacie jakie ustawienia by pomogły , pytanie też czy ma być w trójkąt czy gwiazda? Poza tym falownik nie reaguje na zmianr obr w wrzecionie ( w normalnych silnikach jest ok).
To znaczy zle napisalem nie falownik tylko silnik nie reagowal na zmiane obr. Mialem podlaczone za pierwszym razem w trójkąt ale po telefonie do goscia od ktorego kupilem stwierdzil ze powinno byc w gwiazdę ponieważ stwierdzil ze falow klasy 200 powinien byc w trójkąt a ten jest klasy 400 i ma byc w gwiazdę. Wydawalo mi sie dziwne. n24 jest 200, n25 jest 200 i n26 jest 20. Dziekuje i pozdrawiam.
A jak on wymyślił że ten falownik jest klasy 400?? Sorry ale to bzdura. Literka B w modelu oznacza klasę 200 i 1x230V. Dla klasy 400 była by tam cyfra 4.
Podłącz silnik w trójkąt, ustaw n26 na 200 a nie 20, bo to parametr, który mówi o maks częstotliwości przy maks napięciu oraz n25 na 220V.
Co do regulacji prędkości, napisz proszę jak zmieniasz? Potencjometr czy panel? Jak masz ustawiony parametr n02?
Witam, parametr n02 jest ustawione 1. Falownik ustawilem wg zaleceń i wszystko działa. Wydaje mi sie ze jest ok , sterowanie obr mam z panela. Chcialbym zmienic na potencjometr tylko jeszcze trzeba dobrac jaki i ktory parametr do przestawiania. Problem jest tylko jeszcze z tym że przez te fantazje z przełączeniem w gwiazdę wrzeciono trochę podgrzalem nawet lekko przydymiło ale teraz po zmianie w trojkat i przestawieniu parametrów chodzi normalnie. Tzn chodziło jakies pół godz i delikatnie letnie było wiec chyba jest ok, może będzie żyć.