układ LB1946

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
etet100
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

układ LB1946

Post napisał: etet100 » 05 kwie 2008, 11:02

Witam.

Bylo kilka postow na temat LB1845 a ja wyciagnalem z drukarki EPSON STYLUS COLOR 810
troche chyba nowszy uklad SANYO LB1946. Datasheet jest tutaj

http://www.semiconductor-sanyo.com/ds_e/EN7115.pdf

Czy ktos sie moze tym bawil ?

W sumie zrobilem tak , ze nie wylutowywalem go z ukladu sterownika drukarki tylko odcialem sciezki od linii sterujacych (4 sztuki bo jest sterowany szeregowo w przeciwienstwie do LB1845). Podlaczylem bezposrednio do nozek zasilanie logiki i silnikow a te linie sterujace do LPT komputera. Potem jeszcze zauwazylem, ze nie mam napiecia referencyjnego na tym ukladzie to zrobilem jakis tam dzielnik napiecia i podalem na te wejscia okolo 2V.

No i silnik jakos tam zaczal reagowac. Problem jest taki, ze jak podaje kolejne sekwencje to silnik praktycznie przesuwa sie tylko o pelne kroki. Ogolnie PWM jakos tam dziala bo po kolejnych sekwencjach slysze, ze czestotliwosc piszczenia cewek sie zmienia. W tej sytuacji zakladam, ze te sterowanie z komputera dziala mi prawidlowo.

Probowalem regulacji pradu silnika no i w pewnym momencie uklad sie juz gotuje a silnik jedynie przy niektorych mikrokrokach drgnie.

Mam nadzieje, ze nie bede zmuszony do wylutowania tego ukladu i zbudowania go wg przykladu aplikacji z tego datasheeta.

Testuje to na silniku ktory byl w tej drukarce wiec podlaczenie jest ok i silnik taki jak powinien byc.

Tagi:

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Leoo » 05 kwie 2008, 15:08

Rozumiem, że Kolega napisał soft na PC, który przez LPT obsługuje magistralę szeregową do LB1946 i generuje przebiegi zgodne z tabelą "Serial Transmision Data Definitions" ze str. 8? Czy Kolega zapewnił odpowiednie zmiany trybu gaszenia (dec mode) na wejściu MD?

Autor tematu
etet100
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: etet100 » 06 kwie 2008, 10:29

Leoo pisze:Rozumiem, że Kolega napisał soft na PC, który przez LPT obsługuje magistralę szeregową do LB1946 i generuje przebiegi zgodne z tabelą "Serial Transmision Data Definitions" ze str. 8?
No wlasnie chyba zrobilem do przesady zgodnie. Ogladalem te tabelki stanow dla ukladu 1845 i tam zdaje sie byly po prostu kolejne sekwencje do wyslania na uklad (chyba, ze zle zrozumialem cos). A ta tabelka dla LB1946 to nie wiem co ma oznaczac (a zreszta moze i wiem). Wyszlo mi , ze albo obydwa uzwojenia byly podlaczone z ta sama polaryzacja i takim samym pradem albo znowu zadne nie bylo. Dopiero kiedy przerobilem sekwencje aby uzyskac 4 stany zasilania cewek (zgodnie z tabelka dla silnika bipolarnego http://www.r2d2.faith.pl/opis_podzespolow.html) a potem jeszcze zaczalem ustalac odpowiednio prady (prad jednej cewki rosnie a drugiej maleje) to zaczelo mi wszystko dzialac lacznie z mikrokrokiem.

Jest 15 mozliwosc ustawien pradu kazdej z cewek wiec mozna uzysnac mikrokrok 1 do 16.

Poprzednio robilem banalne sterowanie silnika unipolarnego przez ULN2003 i przy silniczkach 300mA albo i mniejszych wszystko sie po chwili gotowalo a na tym ukladzie po godzinie uklad jest lekko cieplo a silnik praktycznie zimny.
Leoo pisze:Czy Kolega zapewnił odpowiednie zmiany trybu gaszenia (dec mode) na wejściu MD?
No powiedzmy chociaz pewny nie jestem. Musze najpierw dojsc do tego czym to sie w ogole rozni.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”