Mocowanie klucza do zamka w uchwycie tokarki.
Jak to zrobić?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Re: Mocowanie klucza do zamka w uchwycie tokarki.
Dzięki Panowie za porady. Temat zakończony. Poszło łatwiej niż myślałem. Po pocienieniu o jakiś niewielki ułamek milimetra pióra klucza weszło ono pomiędzy szczęki uchwytu i toczenie wykonałem bez zbędnych ceregieli. Wyszło z lekkim biciem ale po złożeniu przedłużki z kluczem mam około 0,1mm przesunięcia. Jest więc idealnie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Ja bym zrobił poniższą tulejkę zaciskową (do wielokrotnego użytku).
W wystającym z uchwytu pręcie o średnicy powiedzmy ~ø10-12mm wywierć otwór o takiej średnicy by klucz prawie prawie wchodził, potem wytnij wzdłuż rowek na skrzydełko klucza, i rozetnij Dremelem powstałą rurkę wzdłuż na 2 lub 3 części tak by powstała tuleja zaciskowa.
Grubość ścianki tulejki można dobrać doświadczalnie by klucz wchodził na sprężysty wcisk, np można zrobić z nieco grubszego pręta a potem staczać średnicę aż klucz da się wcisnąć..

Dodane 1 minuta 23 sekundy:
O, już sobie poradziłeś...
W wystającym z uchwytu pręcie o średnicy powiedzmy ~ø10-12mm wywierć otwór o takiej średnicy by klucz prawie prawie wchodził, potem wytnij wzdłuż rowek na skrzydełko klucza, i rozetnij Dremelem powstałą rurkę wzdłuż na 2 lub 3 części tak by powstała tuleja zaciskowa.
Grubość ścianki tulejki można dobrać doświadczalnie by klucz wchodził na sprężysty wcisk, np można zrobić z nieco grubszego pręta a potem staczać średnicę aż klucz da się wcisnąć..

Dodane 1 minuta 23 sekundy:
O, już sobie poradziłeś...
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
W tym wypadku wystarczy zrobić cienką tulejkę z jednym rozcięciem szerokości skrzydełka klucza (litera C w przekroju). Nawet owinąć miedzianą blaszką do 1 mm. Resztę już zrobi uchwyt tokarski.