Witam,
Panowie czy miał ktoś może z was do czynienia z chińskimi rozwiertakami nastawnymi chociażby firmy Yato czy Magma?
Muszę zakupić kilka rozwiertaków, głównie rozmiary od 30 wzwyż. Nowe dobrych firm kosztują krocie, używki polskie w granicach 250 zł w górę za rozmiar 45-55mm gdzie ich stan często jest nieznany a o zakupie ewentualnie nowych ostrzy można pomarzyć więc bez naocznych oględzin można się nadziać na niezłą mine. Są też wspomniane wcześniej nowe chińczyki które za rozmiar 44-55 mm życzą sobie około 200 zł więc bardzo kusząca cena.
Potrzebuje ich do wyprowadzenia otworów w ramionach koparki, ktoś je posiada lub nimi pracował? Opłaca się je kupić?
Chińskie rozwiertaki nastawne
Re: Chińskie rozwiertaki nastawne
Nie pracowałem chińskimi, ale jak chcesz taką robotę rozwiertakiem nastawnym robić, to przeklniesz dzień, wktórym na ten pomysł wpadłeś.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
też mi się tak wydaje szczególnie ze zgniot umacnia i powierzchnia otworu zapewne będzie twarda dodatkowo jeśli otwór jest jajo to obawiam się że rozwiertak będzie pływał o ile ugryzie materiał.orion32 pisze:przeklniesz dzień, wktórym na ten pomysł wpadłeś
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Zdaje sobie sprawę ze w tym wypadku najlepsza była by wytaczarka ale warunki jakie są takie są. Zrobiłem już 4 otwory w ramieniu rozbite o 0.4mm przey średnicy 45+ i dwa otwory w siłowniku rozbite o 0.3mm przy średnicy 55+ rozwiertakiem nastawnym przy tolerancji 0.02mm więc nie jest źle. Otwory robiłem około 2-2.5h także jak dla siebie... Robiłem to na pożyczonym rozwiertaku a wiadomo jak jest z pożyczkami.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Panowie , a tak może trochę z innej strony zapytam przy okazji lamersko
.
Jak jest idea , sens pracy z rozwiertakiem nastawnym ? Skoro otwór po nim ma wymiar jaki bądź ?
Jak mamy rozwiertak stały to wiemy w jakiej tolerancji wykona nam otwór.
Kupujemy, wykonujemy taki wałek/sworzeń i powinno pasować.
Rozwiertak nastawny rozumiem wyrównujemy /poprawiamy otwór i dopasowujemy/szlifujemy wałek do tego wymiaru ? Tak ?
Czy jak ? Sorry za laickie pytanie, ale nigdy nie pracowałem nastawnymi. W rękach miałem, ale nie korzystałem.

Jak jest idea , sens pracy z rozwiertakiem nastawnym ? Skoro otwór po nim ma wymiar jaki bądź ?
Jak mamy rozwiertak stały to wiemy w jakiej tolerancji wykona nam otwór.
Kupujemy, wykonujemy taki wałek/sworzeń i powinno pasować.
Rozwiertak nastawny rozumiem wyrównujemy /poprawiamy otwór i dopasowujemy/szlifujemy wałek do tego wymiaru ? Tak ?
Czy jak ? Sorry za laickie pytanie, ale nigdy nie pracowałem nastawnymi. W rękach miałem, ale nie korzystałem.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Rodzaj rozwiertaków nastawnych jest wiele od zdzieraka po wykańczak. O ile to możliwe lepiej i szybciej jest wyrównać otwór i dorobić większy sworzeń czy grubszą tulejkę. Takim rozwiertakiem możesz również chociazby uzyskać nietypowy wymiar. Zastosowanie ma szerokie