Z takiej maszynki jak kolega przedstawił przy dobrym wykonaniu będzie mozna wyciągnąć 0,1mm dokładnosci.
Myslę ze to wystarczy.
Motory 1,9Nm w takim sprzęcie to nawet przesada
Jeśli skasujesz luz śruba-nakrętka i wykonasz rame mozliwie dokładnie to płytki PCB nie będą problemem.
Czy ten stolik co kolega zaprezentował będzie podciśnieniowy?? Nie wiem czy w przypadku pcb to zda egzamin ale mysle ze mógłbyś spróbować.
[ Dodano: 2008-03-31, 09:26 ]
ALZ pisze:Wg mnie jeżeli chodzi o obwody to szkoda kasy, lepiej podskoczyć do zakładu gdzie robią obwody drukowane z plikiem owiertu to może nawet na poczekaniu to "oblecą". Otwory to pikuś, problem jest z całą resztą tzn szczotkowanie, sito lub riston, trawienie, cynowanie.
Tanio takiej maszynki nie zmajstrujesz i jak chcesz robić to odpowiednio sztywną aby można było coś pofrezować.
Nie, żebym Cię zniechęcał ale obwody robię od ponad 20 lat i coś niecoś o tym wiem, ale zrobisz jak chcesz.
Kolego, ja jestem za tym zeby tę maszynkę zbudował. Satysfakcji i doświadczenia nikt mu nie odbierze, a budując nawet takiego małego pierdzioszka mozna duzo sie nauczyć.
I myślę ze jesli wykona ją tak jak na projekcje z dodatkowymi wzmocnieniami to i metale miękkie będzie mozna obrabiać, nie mówiąc o drewnie.