Dzisiaj wrzucam kilka zdjęć z budowy planszajby do tokarki. Konstrukcja całkowicie stalowa. Stal odpady ze złomu, krążki grubości około 20mm. Do przetoczenia dałem koledze by nie przeciążać mojej tokarki. Resztę robię sam.
Po ogólnym zapoznaniu się z tematem zacząłem od wyfrezowania rowków teowych. Dwa rowki krzyżujące się pod kątem 90*. Cztery szczęki zaciskowe niezależne.

Po wyfrezowaniu rowków na krzyż frezem palcowym wyfrezowałem rowek frezem do rowków T.

Planszjba która jest też pokazana w innym temacie ma służyć jako uniwersalna, do tokarki i do małej podzielnicy frezarki. Dlatego tez są dorobione odpowiednio, tuleja łącząca do podzielnicy i tarcza zabierakowa do wrzeciona tokarki.
Mając tarczę zabierakową, zamocowałem planszjbę do tokarki i naciąłem na powierzchni rowki podziałowe.

Jeśli to ma być planszjba użyteczna to musi mieć też ruchome niezależne szczęki. Materiał ze złomu. Gatunek nie wiadomy. Pewne tylko że do hartowania. Zrobiłem próbę na wąskim pasku.
Przyciąłem 4 odcinki stali i ofrezowałem przyszły gabaryt. Następnie pomierzyłem rowki w planszjbie i wyfrezowałem rowki w przyszłych szczękach. Teraz czas na pasowanie. Zbieranie małym wiórem by zachować odpowiedni przesuw w rowkach bez zbytniego luzu.