Tworzenie wektoru z reliefu 3D-proszę o pomoc

ArtCAM, ArtCAM Express, ArtCAM Insignia, ArtCAM Pro

Autor tematu
paulM
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Tworzenie wektoru z reliefu 3D-proszę o pomoc

Post napisał: paulM » 08 kwie 2019, 20:51

Witam wklejam model 3d stl do ArtCAM PRO 2008 i potrzebuje utworzyc wektor (dokladny obrys modelu 3d) do utworzenia obrobki 2d.A do obrobki 2D dlatego ze dowiedzialem sie ze w przypadku tego modelu 2d +2.5d da lepszy efekt niz samo 2.5D.

Model : Obrazek

1.Proboje utworzyc wektor z opcji Create Boundary from Relief i zamiast utworzyć wektor na całym reliefie zaznacza mi tylko wewnętrzne okienko i całą deske Obrazek

Jak utworzyc wektor dokladnie taki jak model ? ,utworzenie wektoru z poli lini czy czegokolwiek innego nie daje efektu.

Będe wdzięczny za pomoc

Awatar użytkownika

oskaeg
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Re: Tworzenie wektoru z reliefu 3D-proszę o pomoc

Post napisał: oskaeg » 08 kwie 2019, 21:03

Chyba nie do końca rozumiesz zasadę działania tego narzędzia... Program nie zrobi Ci automatycznego rzutu, tylko tworzy wektory na podstawie pewnej wysokości, aby mieć swój model z widocznymi punktami charakterystycznymi czyli z wektorami tych ramek w środku i innymi elementami, musisz użyć tej opcji kilka razy i to na różnych głębokościach.

Dałem Ci dla przykładu półkole, w jaki sposób program miałby z rzutować to całkowicie? Przecież to bez sensu... Potrenuj tą opcję na półkolu, może wtedy zrozumiesz jak działa to narzędzie. To tylko programy typu SolidWorks czy SolidEdge mają taką opcję, ze tworzą dokumentację techniczną na podstawię modelu 3D.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z czytanie wektora z pewnej wysokości to jedno, ale jest też opcja narysowania sobie swojego wektora... Rozumiesz już mniej więcej jak to działa?

Obrazek

Jeżeli chodzi o samo generowanie ścieżki dla frezarki (trajektorii) to nic Cię nie interesuje... Program to robi automatycznie, zaznaczasz tylko albo relief kompozytowy i wtedy maszyna jedzie po całym polu roboczym, czy jak mam tą kulkę to przeleci mi całe to pole 100 x 100 mm rozumiesz?

Jak np sobie splanowałeś wcześniej dużym frezem to pole 100 x 100 mm np głowica fi60 i chcesz obrobić to półkole, to dajesz wtedy opcję zaznaczony wektor i wybierasz wektor, który Ci utworzył program z w/w narzędzia. U mnie jest to ten zewnętrzny największy wektor fi50.

Pomyliłeś po prostu pojęcia...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ArtCAM”