Chyba nie do końca rozumiesz zasadę działania tego narzędzia... Program nie zrobi Ci automatycznego rzutu, tylko tworzy wektory na podstawie pewnej wysokości, aby mieć swój model z widocznymi punktami charakterystycznymi czyli z wektorami tych ramek w środku i innymi elementami, musisz użyć tej opcji kilka razy i to na różnych głębokościach.
Dałem Ci dla przykładu półkole, w jaki sposób program miałby z rzutować to całkowicie? Przecież to bez sensu... Potrenuj tą opcję na półkolu, może wtedy zrozumiesz jak działa to narzędzie. To tylko programy typu SolidWorks czy SolidEdge mają taką opcję, ze tworzą dokumentację techniczną na podstawię modelu 3D.
Z czytanie wektora z pewnej wysokości to jedno, ale jest też opcja narysowania sobie swojego wektora... Rozumiesz już mniej więcej jak to działa?
Jeżeli chodzi o samo generowanie ścieżki dla frezarki (trajektorii) to nic Cię nie interesuje... Program to robi automatycznie, zaznaczasz tylko albo relief kompozytowy i wtedy maszyna jedzie po całym polu roboczym, czy jak mam tą kulkę to przeleci mi całe to pole 100 x 100 mm rozumiesz?
Jak np sobie splanowałeś wcześniej dużym frezem to pole 100 x 100 mm np głowica fi60 i chcesz obrobić to półkole, to dajesz wtedy opcję zaznaczony wektor i wybierasz wektor, który Ci utworzył program z w/w narzędzia. U mnie jest to ten zewnętrzny największy wektor fi50.
Pomyliłeś po prostu pojęcia...