Jeden z pasków klinowych się slizga
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Jeden z pasków klinowych się slizga
Witam.
Wymieniłem w szlifierce dwa paski klinowe (przekładnia dwupasowa). Jeden chiński się rozwarstwił to przy okazji drugi też wymieniłem.
Zaznaczyłem na nich kropki i po uruchomieniu i zatrzymaniu maszyny nie są w tym samym miejscu.
Czyli jeden lub oba mają poślizg. Naciąg jest odpowiedni, czy pewien poślizg pasków jest dopuszczalny?
Jak sprawdzić który ma poślizg?
Wymieniłem w szlifierce dwa paski klinowe (przekładnia dwupasowa). Jeden chiński się rozwarstwił to przy okazji drugi też wymieniłem.
Zaznaczyłem na nich kropki i po uruchomieniu i zatrzymaniu maszyny nie są w tym samym miejscu.
Czyli jeden lub oba mają poślizg. Naciąg jest odpowiedni, czy pewien poślizg pasków jest dopuszczalny?
Jak sprawdzić który ma poślizg?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Re: Jeden z pasków klinowych się slizga
Bardzo się grzeją?? Jednakowo wzrasta temperatura? Jeśli paski mają "chodzić równo" to tylko zębate 

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Nie nie mają właściwego naciągu
Na jakiej podstawie stwierdzasz, że mają właściwy naciąg ?

Na jakiej podstawie stwierdzasz, że mają właściwy naciąg ?
Nigdy nie będą chodziły równo,bo mają różne długości.Podobnie kola maja różne średnice.Poślizg również.Nawet gdyby poślizgu nie bylo ,dwa pierwsze czynniki spowodują,że po jakimś czasie sie przesuną.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Tak jak kol.orion32 napisał nawet jak nie będzie poślizgu to po jakimś czasie zawsze się przesuną. Daj z tym sobie spokój - przecież to nie rozrząd. A dla sportu "Jak sprawdzić który ma poślizg?" zaznacz sobie trzecią kropkę na kole pasowym 

-
Przesunięcie będzie, ale w napędach gdzie jest kilka pasków i koła są wykonane z odpowiednią dokładnością zjawisko minimalizuje się poprzez zakup pasków z jednej serii - muszą mieć ten sam numer oznaczający wykonanie z tego samego rękawa.
.Nawet gdyby różnica w średnicach poszczególnych rowkow kola pasowego wynosiła 1 um,to po minucie pracy przesuniècie(tego tylko powodu )wyniesie ok 5÷10 mm(w zależności od obrotów silnika).Pomijam poślizg i długosci pasków.
Nie ma co sobie zawracać glowy jeśli kola nie grzeją się nadmiernie.
Nie ma co sobie zawracać glowy jeśli kola nie grzeją się nadmiernie.
,, Iditi na ch. j" maciąg.