Witam,
mam do Was pytanie. Co zagraniczny pracodawca ma na myśli pisząc w ofercie pracy programista. Czy to jest np. pisanie prostych programów np na kostkę, wywiercenie otworów, zmiana w programie wyjazdów ect.?? Niektórych rzeczy bez komputera przecież nie da się zrobić np interpolacji kołowych itp? Na stanowisku CNC pracuje ok 6 miesięcy- na początku było posprzątaj pozamiataj. Ale od 2 miesięcy pracuje już samodzielnie na frezarkach 3 osiowych ze sterowaniem fanuca. Nie ukrywam że planuje wyjazd zagranice.Na dzień dzisiejszy potrafię ustawić maszynę, przerobić-napisać prosty program. mam mgr inż wydziału inżynierii produkcji, znam komunikatywnie angielski - czego zagraniczny pracodawca może ode mnie wymagać - oprócz doświadczenia??
programowanie maszyn cnc
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
no da sie wpisać interpolacje kołowe z palca, ale ile trzeba przy tym zepsuć detali zeby wyszedł Ci odpowiedni wymiar-ja pracuje w przemyśle lotniczym i tam tolerancje są bardzo małe.Pewnie że wszytko można napisać z palca-tylko czy pracodawca wymaga ode mnie zebym mu zrobił detal z promyczkami np R1, R3 +_ 0,5 . Wydaje mi się ze od tego są już komputery i technolodzymaz pisze:Programista - to ktos, kto programuje z palca,
Jak sie nie da zrobic interpolacji kolowych jak sie da
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witam
A tak poważnie to musisz zapytać pracodawcę lub pośrednika
Bo może to być osoba która powinna znać systemy CAD CAM DNC
Ja uważam, że ma na myśli programistęOri83 pisze: Co zagraniczny pracodawca ma na myśli pisząc w ofercie pracy programista

A tak poważnie to musisz zapytać pracodawcę lub pośrednika
Bo może to być osoba która powinna znać systemy CAD CAM DNC
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Oczywista prawdamaz pisze:Jak sie nie da zrobic interpolacji kolowych jak sie da

Trzeba przypomnieć sobie tylko trygonometrię sprzed matury i się da. Przeliczanie rysunku to podstawa w tym fachu.
A poważnie. Przypuszczam, że programista, to taki gość od (na przykład) mastercama, czy solidworksa. Być może potrzebny jest ktoś, kto będzie umiał zamodelować przedmiot i puścić po nim narzędzie, ale możliwe, że chodzi tylko o znajomość podstaw - proste splanowanie powierzchni, kilka otworów wywierconych, czy programowanie dwóch osi tokarki. Umiejętność załączenia i wyłączenia kompensacji i takie tam.
Spytaj bezpośrednio o wymagania i ci się w danej firmie robi - przypuszczam, że takich informacji bez problemu ci udzielą.