Jeśli pracuje całą szerokością, to wtedy Ae = 100%, tak to się podaje. Nie spotkałem się nigdzie, żeby było to podawane inaczej.kubus838 pisze: ↑09 mar 2019, 13:46
Tak na koniec.
Od kiedy frez podczas przytaczanego przez Ciebie "rowkowania" pracuje całym swoim obwodem? Jak już to frez podczas rowkowania pracuję połową swoje obwodu. I ma miejsce na odrzucenie urobku.
A prędkość posuwu 800 do 1000 mim/min to chyba lekko za dużo. Drewno jest dosyć "dziwnym" materiałem którego obróbka zależy od rodzaju drewna ale również od wilgotności. Jest duża szansa, że przy takich prędkościach posuwu frez zacznie wyrywać włókna z powierzchni frezowanych oraz krawędzi. O przypaleniach nawet nie wspominam.
robert
W katalogu z frezami CMT są podane prędkości posuwu od 2 do 5 m/min dla frezów 3-6mm, przyjmijmy że dla 3mm będzie to 2m/min, to w dalszym ciągu 2x szybciej niż to co podałem. Poniżej screen z katalogu. Są również podane współczynniki korekcyjne. Nadpalenia występują przy zbyt małych posuwach, a nie zbyt dużych. Nie twierdzę, że się nie da frezować z posuwem 400m/min... ale jakbym tak robił to co robię to zamiast 30minut frezowania miałbym 5 godzin... a potem zdziwienie, że nikt nie chce za to płacić.