Witam kolegów.
Przyszły do mnie już prowadnice liniowe oraz śruby kulowe, brakuje tylko elektroniki i ramy frezarki ale w tych kwestiach potrzebna jest fachowa rada.
1 elektronika.
-czy mogę podłączyć pod jeden zasilacz 3 sterowniki wraz z silnikami? Zasilacz był by 36V 20A a silniki 12Nm 3.85V 5.5A
2 konstrukcja
-Grubość i rozmiar profili. Jakiej grubości powinny mieć ścianki w profilach metalowych oraz jaki rozmiar profili? Dodam ze ten ploter nie będzie się męczył w aluminium czy innych metalach kolorowych, raczej miękkie rzeczy począwszy od styropiany a na sklejce kończąc.
-Najdłuższy i najbardziej problematyczny element całej maszyny. Poprzeczka bramy czyli 1,7m materiału który później trzeba obrobić pod prowadnice liniowe. W mojej okolic jest z tym problem wiem myślałem nad tym żeby dać profil aluminiowy ( kolega ogłaszał na forum gruby-profil-teowy-ceownik-aluminiowy-t97175.html ) więc obyło by sie bez frezowania.
Jest jeszcze jedna opcja. brama spawania z profili metalowych a na to wylewka z żywicy, a żywice mógł bym dać znajomemu żeby wyrównał na frezarce CNC.
Tak więc jeszcze raz proszę was o pomoc i rade bo bez tego projekt nie ruszy a jak ruszy to raczej nic dobrego z niego nie wyjdzie.
Z góry dziękuje i pozdrawiam
Ploter ze stałą bramą 1200x600x20
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Ploter ze stałą bramą 1200x600x20
adamo2309 napisał
Silniki tego kalibru trzeba napędzać wyższym napięciem , są sterowniki o nap. pracy 80V i takie trzeba zastosować.
Nawiasem mówiąc nie wiem dlaczego stosujesz takie wielkie motory do niewielkiej konstrukcji.
Jestem na forum kilkanaście lat i nie pamiętam takiego rozwiązania a śledziłem dziesiątki projektów....może niezbyt dokładnie.
Silniki o tej mocy stosuje się do podnoszenia 300 kG stołu przy modernizacji starych maszyn.
Ale co kto lubi...powodzenia
P.s. Jeżeli już kupiłeś sterowniki , to zastosuj chociaż zasilacz o wyższym napięciu 45 - 46 V , będzie trochę lepiej.
Tak podłączyć możesz ale nie będziesz zadowolony z ich pracy. Silniki będą mało dynamiczne , trudno będzie uzyskać wyższe obroty , będą gubiły kroki przy wyższych predkościach.czy mogę podłączyć pod jeden zasilacz 3 sterowniki wraz z silnikami? Zasilacz był by 36V 20A a silniki 12Nm 3.85V 5.5A ?
Silniki tego kalibru trzeba napędzać wyższym napięciem , są sterowniki o nap. pracy 80V i takie trzeba zastosować.
Nawiasem mówiąc nie wiem dlaczego stosujesz takie wielkie motory do niewielkiej konstrukcji.
Jestem na forum kilkanaście lat i nie pamiętam takiego rozwiązania a śledziłem dziesiątki projektów....może niezbyt dokładnie.

Silniki o tej mocy stosuje się do podnoszenia 300 kG stołu przy modernizacji starych maszyn.
Ale co kto lubi...powodzenia
P.s. Jeżeli już kupiłeś sterowniki , to zastosuj chociaż zasilacz o wyższym napięciu 45 - 46 V , będzie trochę lepiej.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 12
czemu takie duże silniki? bo jak porównałem ceny to miedzy 8Nm a 12Nm jest 50 zł różnicy. Druga sprawa to tak ze śruby kulowe są o dużym skoku i chciałem mieć jakiś zapas mocy w razie czego.
Z elektroniki nie mam jeszcze nic kupionego dlatego tutaj pisze i proszę o opinie. Jeżeli 12Nm to za dużo po prostu poszukam czegoś mniejszego, choć jeżeli różnica w cenie będzie nieznaczna to wolał bym coś mocniejszego.
Z elektroniki nie mam jeszcze nic kupionego dlatego tutaj pisze i proszę o opinie. Jeżeli 12Nm to za dużo po prostu poszukam czegoś mniejszego, choć jeżeli różnica w cenie będzie nieznaczna to wolał bym coś mocniejszego.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Cena nie może być jedynym kryterium doboru mocy silników.
Zobacz ten temat, Kolega buduje maszynę 150x200cm używając silników 4Nm
cnc-dwie-sruby-pociagowe-w-osi-y-jak-za ... 98154.html
Przejrzyj inne konstrukcje na forum.
Taki silnik 12Nm przy jakiejś awarii , blokadzie itp. narobi szkód pourywa sprzęgła , może naruszyć geometrię maszyny.
Zobacz ten temat, Kolega buduje maszynę 150x200cm używając silników 4Nm
cnc-dwie-sruby-pociagowe-w-osi-y-jak-za ... 98154.html
Przejrzyj inne konstrukcje na forum.
Taki silnik 12Nm przy jakiejś awarii , blokadzie itp. narobi szkód pourywa sprzęgła , może naruszyć geometrię maszyny.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Może warto pomyśleć o przełożeniu przy tak "szybkich" śrubach niewiele powinno się stracić na prędkości maszyny i silnik mniejszy powinien pociągnąć. Może ktoś to przeliczy tak na szybkiego?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
mam pytanie odnosnie silników Silnik serwo krokowy 8,5 Nm 86x86 mm + enkoder + sterownik Servo np ze strony cnc profi czy warto coś w tym rodzaju kupować nie koniecznie u nich bo na aukcjach też sa ciut tansze czy są trwałe i elektronika do nich