Witam.
Jako iz jest to mój pierwszy post na forum -Wszystkich witam serdecznie.
Jestem bardzo poczatkujacym w temacie CNC. Zrobiłem sterowniki na l297 /l298 9płytki od kolegi z forum).Po złożeniu wszystkiego do "kupy" i odpaleniu na mach2 silniczki sie kręcą ,ale za nic nie moge zrobić aby zadziałały przekaźniki co właczają wrzeciono ,lub pompke chłodziwa.Dodam iz port lpt zkonfigurowany wedle wzoru co jest na forum.Domyslam sie iz jest jakas komenda w M-kodach , chyba M08 ,ale wpisywałem i nic
nie działało. Może ktos bedzie tak miły i mi "łopatologicznie" wyklaruje?
Jak uaktywnic przekaźnik ,załaczajacy np; obroty wrzeciona?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Sprawdź w Ports and Pins zakładkę Spindle Setup. Domyślnie opcje Diable Spindle Reayls i Disable Flood/Mist relay są włączone przez co nie działają przekaźniki. W miejscu tym również wybierasz które sygnały Output mają sterować odpowiednimi przekaźnikami. Natomiast piny dla danych sygnałów Output konfigurujesz w zakładce Output Signals gdzie również należy włączyć dany sygnał wyjściowy.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Dziekuje Wam za rady, ottop trafiłes w dziesiatke pozmieniałem w zakładce spindle
setup i zaczeły działać. Gdybym znał angielski ,to moze bym sam doszedł do tego,ale z angielskiego to jestem tzw.pała i pozostaje mi liczyc na Was.Jeszcze duzo nauki przedemną i na pewno jeszcze nie razpoprosze Was o rade .A na razie dzieki serdeczne za szybki odzew.
Pozd.
setup i zaczeły działać. Gdybym znał angielski ,to moze bym sam doszedł do tego,ale z angielskiego to jestem tzw.pała i pozostaje mi liczyc na Was.Jeszcze duzo nauki przedemną i na pewno jeszcze nie razpoprosze Was o rade .A na razie dzieki serdeczne za szybki odzew.
Pozd.