Witam.
Jest ktoś wstanie pomóc w zaprojektowaniu śruby samogwintującej (samoformującej) ?
Problem głównie przy wyciągnięciu po ścieżce, program się zapętla i nie wykonuje operacji, lecz może to być spowodowane poprzednimi operacjami, dlatego chętnie poznam czyjeś podejście do tematu.
Wzór w załączniku.
Pozdrawiam.
Śruba samofomująca / samogwintująca
Projektowanie solidworks.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: Śruba samofomująca / samogwintująca
Stwierdzenie, że się zapętla i nie wykonuje jest mało precyzyjne.
To może zamiast dodawać wytnij materiał (lub odwrotnie). Wykończenia zrób na końcu jako zebranie materiału przez obrót. Lub po prostu dołącz plik.
To może zamiast dodawać wytnij materiał (lub odwrotnie). Wykończenia zrób na końcu jako zebranie materiału przez obrót. Lub po prostu dołącz plik.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Postaram się dołączyć niebawem plik. Na tą chwilę mogę opisać przebieg wykonania w skrócie:
-szkic jest zbudowany z trzech łuków, zaokrąglony na końcach, a więc w trzech punktach.
-szkic ten jest wykorzystywany do wyciągnięcia powierzchni [załącznik] , która przecina sie z powierzchnią wyciągniętą po ścieżce (ścieżką jest helisa) [trudno to opisać ale sęk w tym że z przecięcia tych powierzchni powstaje szkic 3D]
-szkic3D jest ścieżką w operacji wyciągnięcia po profilu tworząc gwint
Niestety nie wiem w czym tkwi problem, ponieważ element o długości 10 mm program przelicza, dłuższe już nie.
To tak wstępem zanim prześle plik:)
-szkic jest zbudowany z trzech łuków, zaokrąglony na końcach, a więc w trzech punktach.
-szkic ten jest wykorzystywany do wyciągnięcia powierzchni [załącznik] , która przecina sie z powierzchnią wyciągniętą po ścieżce (ścieżką jest helisa) [trudno to opisać ale sęk w tym że z przecięcia tych powierzchni powstaje szkic 3D]
-szkic3D jest ścieżką w operacji wyciągnięcia po profilu tworząc gwint
Niestety nie wiem w czym tkwi problem, ponieważ element o długości 10 mm program przelicza, dłuższe już nie.
To tak wstępem zanim prześle plik:)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Jeżeli mogę pomóc to bez pliku się nie uda. Jeżeli liczy 10mm to zrób szykiem powtarzalny fragment, nie bardzo rozumiem skąd takie ograniczenie.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl