Dwa takie same urządzenia
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 14
Re: Dwa takie same urządzenia
Witam odświeżę stary temat oraz problem, a mianowicie wczoraj wymieniłem wózek z dwu łożyskowego na 4-łożyskowy i problem powstał przy grawerowaniu jak w maszynie nr1.
A dokładnie problem występuje przy grawerowaniu, przy powrocie laser graweruje nie w tym miejscu gdzie powinien o około 0,2 mm co jest to widoczne.
Na starym wózku były luzy, przy wycinaniu ząbkowało w pozycji poziomek lecz grawer wychodził dobrze, po zmianie wózka wycina dobrze lecz wystąpił problem z grawerowaniem.
I tu pytanie mam, gdzie znajdę ustawienia aby zrobić korektę ? i czy to korekta dotyczy się silnika czy raczej korekta wiązki lasera ?
Będę wdzięczny za pomoc.
Ewentualnie czy ktoś ma namiar na serwis ze Śląska a dokładnie Chorzów lub okolice.
A dokładnie problem występuje przy grawerowaniu, przy powrocie laser graweruje nie w tym miejscu gdzie powinien o około 0,2 mm co jest to widoczne.
Na starym wózku były luzy, przy wycinaniu ząbkowało w pozycji poziomek lecz grawer wychodził dobrze, po zmianie wózka wycina dobrze lecz wystąpił problem z grawerowaniem.
I tu pytanie mam, gdzie znajdę ustawienia aby zrobić korektę ? i czy to korekta dotyczy się silnika czy raczej korekta wiązki lasera ?
Będę wdzięczny za pomoc.
Ewentualnie czy ktoś ma namiar na serwis ze Śląska a dokładnie Chorzów lub okolice.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
To może jakieś podsumowanie?
Ja osobiście z zaciekawieniem czytałem ten temat.
Pozdrawiam,
Paweł
Ja osobiście z zaciekawieniem czytałem ten temat.
Pozdrawiam,
Paweł
-
Postanowiłem zamówić fachowca od laserów, po rozmowie z serwisantem miły Pan z Wisły powiedział że po prostu nowy wózek ciężej chodzi bo ma 4 łożyska i pasek prawdopodobnie się naciąga, w takim przypadku raczej nie pomoże.
Tak że tu jedynie zostaje zmienić na inne wózki, lecz jak to ja nie dałem za wygrana, i pobawiłem się z szybkością grawerowania
i tu był szczał w 10-tkę 
Zawsze grawerowałem na szybkości 200, ustawiłem na 400 i jest wszystko ok
Przy takiej szybkości zawsze są jakieś błędy, lecz zmniejszyłem kroki przesuwu i jest ok.
podsumowując mój problem
mam teraz lepsze wózki a do tego czas grawerowania zmniejszył się o 40%
rewelacja.
Jedyny minus jest tego rozwiązania to taki ze z mocy lasera z 35% musiałem ustawić moc na 50%
Tak że tu jedynie zostaje zmienić na inne wózki, lecz jak to ja nie dałem za wygrana, i pobawiłem się z szybkością grawerowania

Zawsze grawerowałem na szybkości 200, ustawiłem na 400 i jest wszystko ok

Przy takiej szybkości zawsze są jakieś błędy, lecz zmniejszyłem kroki przesuwu i jest ok.
podsumowując mój problem
mam teraz lepsze wózki a do tego czas grawerowania zmniejszył się o 40%

Jedyny minus jest tego rozwiązania to taki ze z mocy lasera z 35% musiałem ustawić moc na 50%
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Nie ma to jak dobry "szczał " 

"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
Nie wiem jak to fachowo nazywa się lecz mam na myśli to.
https://uk.rs-online.com/web/p/linear-g ... s/7299979/
I takie same zamontowałem, i tu pytanie może wymienić na inne ? z mniejszym oporem ? tylko jakie hhhhh ?
W maszynach były te zamontowane lecz straszne luzy były dlatego wymieniłem na inne
https://pl.aliexpress.com/item/CNBTR-40 ... 09278.html
Dodane 20 minuty 49 sekundy:
chyba wybaczycie 
https://uk.rs-online.com/web/p/linear-g ... s/7299979/
I takie same zamontowałem, i tu pytanie może wymienić na inne ? z mniejszym oporem ? tylko jakie hhhhh ?
W maszynach były te zamontowane lecz straszne luzy były dlatego wymieniłem na inne
https://pl.aliexpress.com/item/CNBTR-40 ... 09278.html
Dodane 20 minuty 49 sekundy:
No faktycznie byka przywaliłem

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Tak, to są łożyska liniowe i oczywiście szyny do nich.
Smarowałeś kiedykolwiek te stare szyny / łożyska?
Co do łożysk liniowych od chińczyków: Oni tam produkują podróbki podróbek tych łożysk. Jedne do drugich potrafią NIE PASOWAĆ - i fizycznie nie da się założyć choć wyglądają z metra niemal identycznie. Niektórzy sprzedawcy chociaż wspominają, że ich łożyska pasują tylko do ich szyn
Trudno bez próby sprawdzenia powiedzieć które są dobre a które złe - ale zwykle naj, naj, naj-tańsze oznaczają podróby.
Jakie kupić dziś nie podpowiem, ale o ile pamiętam które były jakoś firmowane zwykle były trochę lepsze. Te, które miały tylko wpisany typ modelu (jak np. MGN 12C) bez żadnych dodatków - to zwykle najgorszy koszmar.
Smarowałeś kiedykolwiek te stare szyny / łożyska?
Co do łożysk liniowych od chińczyków: Oni tam produkują podróbki podróbek tych łożysk. Jedne do drugich potrafią NIE PASOWAĆ - i fizycznie nie da się założyć choć wyglądają z metra niemal identycznie. Niektórzy sprzedawcy chociaż wspominają, że ich łożyska pasują tylko do ich szyn

Jakie kupić dziś nie podpowiem, ale o ile pamiętam które były jakoś firmowane zwykle były trochę lepsze. Te, które miały tylko wpisany typ modelu (jak np. MGN 12C) bez żadnych dodatków - to zwykle najgorszy koszmar.
-
@abyss
Dzięki poszukam gdzieś sklepu w mojej okolicy i spróbuję dopasować nowe łożyska do starych szyn tak aby nie miały oporów.
Tak stare łożyska i szyny były smarowane od początku do końca, lecz od samego początku w obu maszynach były luzy na tych łożyskach, dlatego postanowiłem je wymienić.
Ale tak jak wcześniej pisałem po zmianie łożysk wystąpiły problemy przy grawerowaniu, teraz już wiem gdzie leży problem więc z czasem go rozwiążę wymieniając na lepsze łożyska z mniejszymi oporami.
Dzięki poszukam gdzieś sklepu w mojej okolicy i spróbuję dopasować nowe łożyska do starych szyn tak aby nie miały oporów.
Tak stare łożyska i szyny były smarowane od początku do końca, lecz od samego początku w obu maszynach były luzy na tych łożyskach, dlatego postanowiłem je wymienić.
Ale tak jak wcześniej pisałem po zmianie łożysk wystąpiły problemy przy grawerowaniu, teraz już wiem gdzie leży problem więc z czasem go rozwiążę wymieniając na lepsze łożyska z mniejszymi oporami.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Może najsensowniej znaleźć szyny o takim samym rozstawie otworów montażowych i wymienić komplety - szyny + wózki?