Sposoby na starość

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

pulsa
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5

Re: Sposoby na starość

Post napisał: pulsa » 19 gru 2018, 09:29

Jak człowiek był młody, to myślał, że ludzie powyżej 30-tki to staruchy i dziwił się, że nie imprezują do białego rana co weekend, bo przecież Panowie Świata, zarabiają :D
Jak już jestem po 30-tce to dziwię się, że mogę tydzień funkcjonować w miarę logicznie bez wystarczającej ilości snu.
I człowiek nadal łudzi się, że na stare lata sobie wypocznie... o słodka naiwności ;)

Zawsze bierz pod uwagę fakt, że możesz się mylić.
T. Pratchett

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: upadły_mnich » 22 gru 2018, 23:43

Odpowiadając autorowi tematu: ludzie tak długo nie żyją aby się o to martwić a jeśli już to:
Jasno widać, że sposobem na starość (jak ktoś dożyje patrz wiersz wyżej) jest głównie polityka. Różnica jest tylko taka, że jedni mają słaby zasięg czyli tylko "Radio Ma ryja" łapane w samochodzie bez anteny (sprawdziłem na Lubelszczyźnie) a inni tzw.polskojęzyczne stacje niepolskie (ciekawy zwrot ale dość powszechny i bardzo szeroko rozumiany). Czyli polityka i już na starość. Szkoda, że obecna władza inaczej traktuje wyrażenia np. "publiczne" bo teraz to znaczy "bez dostępu mediów" np. ostatnie posiedzenie TK a kiedyś to pamiętam posiedzenia sejmu emeryci oglądali bez ograniczeń. Racja. Nie było obecnego marszałka Sejmu.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 39
Kontakt:

Post napisał: kamar » 23 gru 2018, 07:00

upadły_mnich pisze:
22 gru 2018, 23:43
tzw.polskojęzyczne stacje niepolskie
Nic nowego. Tak mentalni poprzednicy nazywali Radio Wolna Europa, Głos Ameryki czy Radio Tirana. Że wymienię tylko te trzy najbardziej opiniotwórcze :)
Pamiętam sławetną dyskusję w jedynej telewizji (pod koniec komunizmu) na temat zalegalizowania anten satelitarnych. Brało w niej udział również kilku dzisiejszych "działaczy medialnych". Konkluzja była taka, że nie można , bo naród za tępy i nie zrozumie. I wprowadzono jakąś namiastkę :)

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: jasiu... » 23 gru 2018, 10:42

upadły_mnich pisze:
22 gru 2018, 23:43
Różnica jest tylko taka, że jedni mają słaby zasięg czyli tylko "Radio Ma ryja" łapane w samochodzie bez anteny
To wam powiem inną ciekawostkę. Co ma zrobić jasiu... jak chce sobie pooglądać czegoś po polsku? Chciałby np. informacji sobie posłuchać.

W Polsce mógłby odpalić jakiegoś playera. Ot choćby https://tvpstream.vod.tvp.pl/?channel_id=1751 Najpierw kilka minut reklam a później:

Obrazek

Napis dotyczy programu "Pytanie na śniadanie" w TVP2!

No tak, przecież jasiu... może wykupić sobie u swojego dostawcy telewizji kablowej pakiet polskich programów. Rzeczywiście. Sprawdzam na https://www.unitymedia.de/privatkunden/ ... rnational/ i pakiet DigitalTV POLNISCH mogę kupić już za 7.99 Euro miesięcznie. Pakiet zawierający iTVN, TVN24, TVŚ (reklama i niemieckie szlagry) a na osłodę TV Polonia. Komentować?

Dla przykładu 1 Euro tańszy pakiet włoski zawiera RAI1, RAI2, RAI3, RAINews24, RAIStoria i Mediaset Italia.
Francuski za 2.99 to France2, France3, France4, France5 i France24.

Czemu polskim władzom nie zależy, żeby osoby, które wyjechały miały jakikolwiek kontakt z krajem, żeby mogły korzystać ze streamu, czy choćby dostępności do polskiej telewizji? Polonia? Tam nawet teleekspres idzie z opóźnieniem!

Co w takim razie? Komu zależy na kontakcie z tymi, którzy wyjechali i pompują do Polski całkiem niezły strumień Euro czy Funtów?

To jest odpowiedź: http://tv-trwam.pl/na-zywo Jest to też jedyna stacja, która nadaje z Astry, a np. w Niemczech bardzo często w mieszkaniach są gniazdka, właśnie z sygnałem z tego satelity.

Tak, na starość będę prawdopodobnie Trwam oglądał, bo z mojego balkonu nie da się zainstalować wielkiego talerza, wycelowanego w Eutelsata, na którym jest kilka innych programów po polsku. To tak na marginesie, jak działa Kurski, który woli ściągnąć do Zakopanego Limahla czy Martyniuka, zamiast wynająć choć kawałeczek miejsca na Astrze na programy, dzięki którym co niektórzy wiedzieliby więcej o kraju, z którego musieli wyjechać. A kiedyś na Astrze TVP Kultura, czy TVP Historia były! Za drogo, więc zniknęły.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 23 gru 2018, 11:38

jasiu... pisze:
23 gru 2018, 10:42
i pakiet DigitalTV POLNISCH mogę kupić już za 7.99 Euro miesięcznie.
I jeszcze narzekasz :) Tyle to ja płace miesięcznie Kurskiemu za to że go nie oglądam.
Żeby coś obejrzeć to trzeba ok. 25 €/mies dodatkowo.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 23 gru 2018, 11:43

kamar, ale ty zobacz co w tym pakiecie "polskim". TVN jest polskie? A Może TV Silesia?

Jakoś Francuzi, czy Włosi potrafią wypuścić swoje oficjalne programy (RAI, France) tylko w Polsce gotowanie na śniadanie jest obwarowane "ograniczeniami licencyjnymi".

A Trwam za darmo! Może o to chodzi?

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 23 gru 2018, 11:49

jasiu... pisze:
23 gru 2018, 11:43
A Trwam za darmo!
Program w Trwam to tylko dodatek do paska z nr. konta :)
Polityki obecnych władz TVP to ja pewnie nie wyjaśnię choć swoje typy mam.

Awatar użytkownika

viper
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: viper » 23 gru 2018, 12:02

jasiu... pisze:To wam powiem inną ciekawostkę. Co ma zrobić jasiu... jak chce sobie pooglądać czegoś po polsku? Chciałby np. informacji sobie posłuchać.
przestań jojczyć :wink: z własnego wyboru pewnie jesteś poza granicami to teraz oglądaj zachodnią tv. Bez urazy Jasiu.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 23 gru 2018, 13:08

Może nie do końca z własnego, czasem tak się życie poukłada, że na swej drodze musisz skręcić tam, gdzie niekoniecznie chciałeś na początku jechać. Tak, oglądam właściwie tylko zachodnią i dlatego kamar nie może czasem zrozumieć, czemu ja niektórych spraw "nie rozumiem".

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: upadły_mnich » 23 gru 2018, 14:28

jasiu... pisze:i dlatego kamar nie może czasem zrozumieć, czemu ja niektórych spraw "nie rozumiem"

A to jest akurat dziwne. Już wyjaśniam dlaczego: Władza twierdzi, że na tzw zachodzie nas szkalują. Wprost, bo nie jesteśmy dziećmi: donoszą na nas. Słuchając zepsutych mediów niepolskich powinieneś mieć poglądy przeciwne władzy. Skoro kolega Kamar ma poglądy jakie ma (bez urazy a wręcz z szacunkiem) to powinieneś mieć poglądy przeciwne obecnej władzy a twierdzisz, że z Kamarem się nie zgadzasz.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”