Tokarka / Frezarka - wybór maszyny
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 10
Tokarka / Frezarka - wybór maszyny
Cześć,
Co myślicie o zakupie takich dwóch maszyn:
TOKARKA: https://bit.ly/2OGK5nG
FREZARKA: https://bit.ly/2zTCexF
Czy ceny nie są zbyt wysokie? Czy modele są udane?
Pozdrawiam
Co myślicie o zakupie takich dwóch maszyn:
TOKARKA: https://bit.ly/2OGK5nG
FREZARKA: https://bit.ly/2zTCexF
Czy ceny nie są zbyt wysokie? Czy modele są udane?
Pozdrawiam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
Re: Tokarka / Frezarka - wybór maszyny
Co do tokarki nie wiem, co do frezarki mam uwagę odnośnie sterowania Mill Plus. Maho używało wcześniej sterowań Philipsa 432 we frezarkach. Później Philipsa przejął HaidenHain i rozwijał te sterowania pod nazwą Mill Plus. A potem olał sprawę. Do starych sterowań Philipsa jest trochę części, ze sterowaniami HH też nie ma problemu. Ale z Mill Plus jest problem.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Witam, również co do tokarki nie mam doświadczenia, ale kiedyś miałem centrum deckel maho maszyna bardzo stabilna, miałem podobny magazyn narzędzi i czasami mi się on zacinał, sterowanie miałem HH 430 które polecam, natomiast Mill Plus również odradzam, nie jest łatwa naprawa gdy pójdzie coś nie tak, sprawdź też serwis czy masz blisko siebie, jeśli chodzi o fabryczny to akurat do maszyn Deckel Maho i Gildemeister będzie ten sam, ale musisz mieć pełną dokumentację do maszyn, ja nie miałem odpowiedniej wersji i nawet nie przyjechali, pozdrawiam
Artur_81
-
Bardzo wszystkim dziękuję za udzielenie się w tym temacie, myślę że z tej frezarki zrezygnuję ze względu na to sterowanie. Jaką inną frezarkę byście mogli polecić w kwocie do 90 000zł brutto?
Nikt się nie wypowiedział, może ktoś ma jakąś maszynę godną polecenia również do 90 000zł brutto?
Nikt się nie wypowiedział, może ktoś ma jakąś maszynę godną polecenia również do 90 000zł brutto?
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
w zasadzie pytanie brzmi do czego ma służyć maszyna jaka produkcja ile sztuk, jakie dokładności, jak to będzie stara maszyna to będzie się psuć, pytanie czy sobie poradzisz z jej naprawą, czy będziesz serwisantów wołać wtedy to kosztuje, gdy już ci się zepsuje ile casu możesz przeznaczyć na naprawę, kontrahenci nie będą zadowoleni z przestojów w produkcji.
Artur_81
-
To będą usługi więc ilości sztuk czy zakres ciężko powiedzieć. Natomiast jeśli chodzi o dokładności to może być taka produkcyjna, za formy itp. nie będę się brał.
-
Ogólnie jeśli chodzi o modele DMU60-80 to dobre obrabiarki, tylko unikaj sterowania Mill Plus z racji ewentualnych problemów z naprawą, szukaj np z HH lub Siemensem lub Fanuc. Te starsze modele jakby mniej awaryjne od nowych. Wszystko zależy od stanu danej obrabiarki.
-
A co myślicie na temat tokarek od Gildemeistera?
Jeszcze dla bardziej wtajemniczonych czym się różni seria frezarek DMG typu DMU oraz DMC?
Jeszcze dla bardziej wtajemniczonych czym się różni seria frezarek DMG typu DMU oraz DMC?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
DMC są to obrabiarki 3 osiowe, czasami można spotkać DMC z 4 osią jak ktoś sobie dokupił, 4 oś to uchwyt z konikiem, mówię tu o DMC1035 lub 635
DMU50 lub 70 to obrabiarka 5 osiowa, 3 osie jezdne XYZ oraz dwie obrotowe B i C,
Sterowania w nich były 2 typy siemens lub heindenhain.
Heindenhain mniej awaryjny, może trochę bardziej obskurny ale za to szybsze.
DMU50 lub 70 to obrabiarka 5 osiowa, 3 osie jezdne XYZ oraz dwie obrotowe B i C,
Sterowania w nich były 2 typy siemens lub heindenhain.
Heindenhain mniej awaryjny, może trochę bardziej obskurny ale za to szybsze.
-
wirtualnyjan pisze:Jeszcze dla bardziej wtajemniczonych czym się różni seria frezarek DMG typu DMU oraz DMC?
Mnogo tych typów, dawniej Maho lub Deckel, potem Deckel-Maho, teraz DMG-Mori

Wydaje mi się, że miało być tak: DMU to linia rozwojowa dawniejszych frezarek Maho serii MH, z oś Y - wrzeciono na ruchomej belce. Często zwane monoblock. Czyli osie X, Z - ruchomy stół, oś Y ruchoma belka.
DMC- oś X ruchomy stół, osie Y,Z ruchome wrzeciono. Czasami brama z ruchomym stołem.
I DMU i DMC występują w 3 i 5 osiach.
DMU zdecydowanie najporęczniejsza dla operatora.