Sprawdź, czy też "brzęczy" na małych obrotach, czy tylko na wysokich. Przy wysokich obrotach potrzebny jest duży moment rozruchowy, silnik nie grzeszy jego nadmiarem, może maszyna jest jeszcze nie dotarta przy pewnych przełożeniach, co zwiększa obciążenie silnika. O docieraniu była mowa w tym dziale.scandruk pisze:to silnik tylko tak brzeczy
Moja pierwsza, nowiutka Nutool MC550 - pytania itp.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 22
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
Tagi:
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 24
clipper7 pisze:Sprawdź, czy też "brzęczy" na małych obrotach, czy tylko na wysokich. Przy wysokich obrotach potrzebny jest duży moment rozruchowy, silnik nie grzeszy jego nadmiarem, może maszyna jest jeszcze nie dotarta przy pewnych przełożeniach, co zwiększa obciążenie silnika. O docieraniu była mowa w tym dziale.
ale ona wogóle nie startuje tylko silnik brzeczy i zero reakcji

-
To nie jest dobra rada, jak silnik nagle ruszy, może mu urwać łapkę !ARGUS pisze:Jak silnik "brzęczy" zobacz czy dasz radę ruszyć uchwytem
Tak się nie robi, a w każdym razie trzeba wiedzieć, jak to zrobić i jakie niesie zagrożenie. Nie udziela się takich rad "na odległość" nieznanej osobie. Pamiętaj, że amator raczej nie zaliczył odpowiedniego szkolenia BHP i może nie docenić niebezpieczeństwa.
[ Dodano: 2008-02-23, 12:55 ]
Miałem na myśli, byś sprawdził, jakie masz wtedy włączone przełożenie. Włącz przełożenie dla małych obrotów i wtedy spróbuj.scandruk pisze:ale ona wogóle nie startuje tylko silnik brzeczy
-
- Posty w temacie: 20
Wierze w roztropność i zdrowy rozsądek ale generalnie toclipper7 pisze:Nie udziela się takich rad "na odległość" nieznanej osobie. Pamiętaj, że amator raczej nie zaliczył odpowiedniego szkolenia BHP i może nie docenić niebezpieczeństwa.
Święta racja

Chodzi mi o to że naiprawdopodobniej przy lewych obrotach nie załącza sie kondensator rozruchowy i silnik brzęczy i jest jakby na hamulcu
Jest w obie strony wyczuwalny opór
Może to byc wina przełącznika obrotów
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 24
jak poradził Argus - włączyłem lewe obroty i silnik brzeczał ruszyłem wrzecionem i maszyna zaczeła normalnie pracować - tak za każdym razem
Na "prawych" obrotach działa wszystko ok a na "lewych - cofaniu" silnik brzeczy i maszyna stoi do puki nie popchnie sie wrzeciona w tym kierunku
Oczywiście maszynke popycham ręcznie na najniższym biegu
Rozumie że to nie jest sposób na prace tej maszyny i teraz pytanie - robić coś na własną ręke czy zostaje gwarancja? Na gwarancje to troche problem bo pytałem gościa przy zakupie co z serwisem to mówił że trzeba do nich przywozić, ale w końcu maszyna nie waży 5 kilo i to serwis powinien przyjechać do mnie? Bo gdzie ja bede targał maszyne do OBI - 50km w jedną strone - nie chodzi ok zawiezienie ale przetarganie tego kloca to graniczy z cudem 

-
- Posty w temacie: 5
no wszystko zalezy od tego na ile radzisz sobie z elektryką ... ja bym spróbował sam to naprawic .... . jak to zrobić trzeba sprawdzić .. już dawno nie bewiłem sie takimi silnikami ale najpierw trzeba zoboaczyc dlazcego nie dostaje kopa na lewych a na prawych ma ...czyli kondensatror sprawny bo jest rozruch teraz tylko musisz dojsc po kabelkach czemu niema lewego ...no moze byc wiele przyczyn . nawet błęde podłaczenie przez producenta.... lub luźny przewód albo włacznik czegos nie łaczy ...
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Jak nie czujesz się mocny w elektryce, nie masz miernika itp., a trzeba grzebać w obwodach na napięcie sieciowe, daj sobie luz. Poproś jakiegoś starszego gościa zajmującego się naprawą pralek, AGD itp., żeby Ci to naprawił. Powinien być starszy, bo młodzież zna się tylko na małych procesorach, programatorach itd. Będzie taniej i prościej niż oddawać tokarę do naprawy.scandruk pisze:udało mi sie włączyć to może ze dwa razy potem się uszkodziło