Trudność z przecięciem tworzywa
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Trudność z przecięciem tworzywa
Mam problem z przecięciem pewnego tworzywa, niestety brak informacji co to jest - wygląda jak plexi / akryl o grubości 8mm.
Mój laser to 100W, ustawiłem moc na 70% i posów 10mm - materiał nie został przecięty na wylot, zmniejszyłem prędkość do 2mm/s i nadal efekt ten sam... Wygląda to tak jakby szczelina wchodziła na 6mm w głąb i dalej stop, materiał mocno kopci na czarno. Soczewka jaką użyłem to 3 cale - czy możliwe, że ma za małą głębokość cięcia?
Zauważyłem kiedyś że "plexi 3mm" z marketu budowlanego zachowywała się podobnie - nie można było tego w żaden sposób przeciąć... Brat dał mi wtedy swoją plexi która jest rzekomo do cięcia laserem i chociaż miała 6mm to przecinała bezproblemowo niczym rozgrzany nóż masło...
Co poradzić?
Mój laser to 100W, ustawiłem moc na 70% i posów 10mm - materiał nie został przecięty na wylot, zmniejszyłem prędkość do 2mm/s i nadal efekt ten sam... Wygląda to tak jakby szczelina wchodziła na 6mm w głąb i dalej stop, materiał mocno kopci na czarno. Soczewka jaką użyłem to 3 cale - czy możliwe, że ma za małą głębokość cięcia?
Zauważyłem kiedyś że "plexi 3mm" z marketu budowlanego zachowywała się podobnie - nie można było tego w żaden sposób przeciąć... Brat dał mi wtedy swoją plexi która jest rzekomo do cięcia laserem i chociaż miała 6mm to przecinała bezproblemowo niczym rozgrzany nóż masło...
Co poradzić?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Trudność z przecięciem tworzywa
Bardzo możliwe, że ten typ materiału po prostu tak ma- nie wszystkie materiały "fajnie" się tną.
Proponuję Ci podesłać materiał na próby do jakiegoś dostawcy laserów i zweryfikować czy się da, czy nie.
Proponuję Ci podesłać materiał na próby do jakiegoś dostawcy laserów i zweryfikować czy się da, czy nie.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Jeżeli jest twarde, dosyć kruche przy próbie ułamania np. kombinerkami i przy uderzeniu w taflę lekko "brzęczy" - to pewnie polistyren. Jeżeli próba złamania naroża kombinerkami prowadzi do wygięcia a nie pęknięcia - to poliwęglan. To najbardziej prawdopodobne materiały. Ciąć CNC. Albo piłą.
P.S. W necie jest tabela do rozpoznawania tworzyw[ENG] - nie chce mi się szukać, ale jak nie trafisz to poszukam w plikach u siebie. Trzeba palić/zanurzać w wodzie itp. Rozpoznaje na podstawie gęstości, płomienia i innych parametrów.
P.S. W necie jest tabela do rozpoznawania tworzyw[ENG] - nie chce mi się szukać, ale jak nie trafisz to poszukam w plikach u siebie. Trzeba palić/zanurzać w wodzie itp. Rozpoznaje na podstawie gęstości, płomienia i innych parametrów.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Może dla ciebie to normalne.
Dodane 1 minuta 39 sekundy:
Może być tak, że roztopiony materiał zlewa się w szczelinę.LTofik pisze: ↑29 paź 2018, 15:40Mam problem z przecięciem pewnego tworzywa, niestety brak informacji co to jest - wygląda jak plexi / akryl o grubości 8mm.
Mój laser to 100W, ustawiłem moc na 70% i posów 10mm - materiał nie został przecięty na wylot, zmniejszyłem prędkość do 2mm/s i nadal efekt ten sam... Wygląda to tak jakby szczelina wchodziła na 6mm w głąb i dalej stop, materiał mocno kopci na czarno.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
To bardzo możliwe, próbowałem nawet ciąć to na kilka razy 5-6 razy i dalej ten sam efekt, szczelina głęboka na jakieś 7mm i dalej stop - nie przecina. Czyli że jakby materiał nie odparowuje. Czy da się jakoś wspomóc odparowywanie czy przy tego typu materiałach po prostu nie da się tego ciąć.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
To na pewno nie plexi. Plexi laserem 100 wat powinien ciąć bez żadnego problemu i to nawet grubsze niż 6mm. Stawiam na polistyren jak któryś z przedmówców. To nie jest materiał do dobrej obróbki laserem.