Pomoc w wyborze wypalarki
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Pomoc w wyborze wypalarki
Witam serdecznie, chciałbym prosić o sugestie w wyborze pierwszej plazmy do firmy, będzie służyć do cięcia stali o gr. 8,10,12mm. Chce kupić tańszą przecinarkę do cięcia ręcznego i następnie zamontować ją do plotera cnc by zautomatyzować wycinanie elementów (ploter będę wykonywał sam, pole ok 1,5m x 3m, napęd pewnie listwy zębate). Nie mam doświadczenia z tym sprzętem, cenowo kuszą tanie plazmy made in taiwan (np taki ) ale boję się że nie wytrzyma to dłuższej pracy i będzie trzeba zmieniać ciągle dysze, pewnie skosy też będą wychodzić duże, choć akurat to mi nie przeszkadza, ale fajnie by było wyciąć otwór np. 35mm i nie musieć już go obrabiać (blacha 12mm). Mam też pytanie ile wytrzymują dysze,elektrody w bardziej markowych sprzętach, bo wątpię że ktoś tu używa takiej chińszczyzny
dziękuje z góry za pomoc.

Tagi:
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
dziękuje za tą sugestie, przejrzałem ofertę hypertherma i wygląda naprawdę ok, ceny sprzętu w stanach są o połowę niższe niż u nas, sam sprzęt prezentuje sie nieźle, mam teraz pytanie czemu występuje takie ograniczenie grubości cięcia pomiędzy palnikiem ręcznym, a mechanicznym (np. 20mm vs 10mm) zainteresowała mnie ta wypalarka powemax1000 co to jest "standardowe złącze cnc" ?
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
na moje to ręcznie ciężko było by przeciąć blachę 20 ręcznie jest tam używana dosyć duża dysza, ciśnienie przedmuchu też jest duże ale najważniejszym jest chyba opcja przebijania podczas przebicia blachy o gr. 20 mm dosyć mocno jest wyrzucany materiał na zew. na zew i tak operator musiał by być opatulony z każdej strony wy iskierka mu nie wleciała za ubranie[/quote]
Ostatnio zmieniony 21 lut 2008, 14:17 przez jasioo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Jeśli założysz nową dyszę to dostaniesz elementy prawie bez skosu, niestety później jest coraz gorzej. Wiec by ciąć "ładne" elementy to dysz idzie całkiem sporo. Natomiast jeśli zamocujesz palnik przegubowo, tak by ustawić skos równy w każdym kierunku to jest ok. Cudów raczej nie oczekuj. Natomiast do cienkich blach (do 3mm) są inne dysze i jakość jest rewelacyjna.
W moim albumie znajdziesz ustrojstwo mej konstrukcji, to nic wielkiego ale gra i trąbi
W moim albumie znajdziesz ustrojstwo mej konstrukcji, to nic wielkiego ale gra i trąbi