Wymagania odnośnie warsztatu
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Wymagania odnośnie warsztatu
Cześć,
Jakie są wymagania odnośnie warunków lokalowych dla warsztatu w którym pracownik miałby pracować przy tokarce cnc? Mozecie wskazać gdzie szukać takich dokumentów? Bede googlowal za tym tematem, ale macie swoje firmy, to moze ktoś podpowie cos?
Jakie są wymagania odnośnie warunków lokalowych dla warsztatu w którym pracownik miałby pracować przy tokarce cnc? Mozecie wskazać gdzie szukać takich dokumentów? Bede googlowal za tym tematem, ale macie swoje firmy, to moze ktoś podpowie cos?
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
Re: Wymagania odnośnie warsztatu
Najważniejsza to wysokość warsztatu, minimum 3.20m, a potem pomieszczenia socjalne, takie jak szatnia jadłodajnia, i WC.
Potem wentylacja wyciągowa i możesz zgłaszać warsztat.
Potem wentylacja wyciągowa i możesz zgłaszać warsztat.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Albo TOI TOI czy jak to się tam zwie 
Głównie chyba liczą się przepisy przeciwpożarowe. A reszta to już płyta K-G jako ścianka działowa na pomieszczenie socjalne i do boju.
Pamiętaj że w razie czego budynki do 30 czy 35m2 można postawić na zgłoszenie. A są takie fajne namioty po kilka tysięcy w sam raz na dodatkowy magazyn w ciepłe dni

Głównie chyba liczą się przepisy przeciwpożarowe. A reszta to już płyta K-G jako ścianka działowa na pomieszczenie socjalne i do boju.
Pamiętaj że w razie czego budynki do 30 czy 35m2 można postawić na zgłoszenie. A są takie fajne namioty po kilka tysięcy w sam raz na dodatkowy magazyn w ciepłe dni

-
Wysokość, to mnie boli w obecnym miejscu. Muszę przemyśleć parę rzeczy.
@strikexp - budynki które możesz postawić na swojej działce na zgłoszenie nie mogą być wykorzystywane do prowadzenia w nich działalności. Zresztą 35m2 to trochę mało na warsztat.
Znalazłem coś takiego: https://www.ciop.pl/CIOPPortalWAR/appma ... lucz_spis=
Zostawie, może się komuś przyda.
@strikexp - budynki które możesz postawić na swojej działce na zgłoszenie nie mogą być wykorzystywane do prowadzenia w nich działalności. Zresztą 35m2 to trochę mało na warsztat.
Znalazłem coś takiego: https://www.ciop.pl/CIOPPortalWAR/appma ... lucz_spis=
Zostawie, może się komuś przyda.
-
Znam firmy co tego nie spełniają
Ale cenna uwaga.
Ogólnie ja działalność mam jednoosobową z branży IT to sytuacja trochę inna. Chciałem dobudować tylko jakiś budynek żeby przy kontroli ktoś się nie przyczepił że kupowałem frezarki a działalność zarejestrowana w bloku
Te wymagania dotyczą chyba tylko pracowników i warunków szkodliwych. Przecież wszelkie kebaby itd nie spełniają takich wymagań...
No i trochę dziwne że takiego budynku nie można podciągnąć pod działalność. Może chodzi o koszty budowy? Bo jak już jest budynek to przecież powinno się móc wykorzystywać go w dowolny sposób.
Zresztą, to tylko więcej zachodu bo projekt można kupić np tutaj za grosze: http://www.kupprojekt.pl/garaze-i-budyn ... arcze.html

Ogólnie ja działalność mam jednoosobową z branży IT to sytuacja trochę inna. Chciałem dobudować tylko jakiś budynek żeby przy kontroli ktoś się nie przyczepił że kupowałem frezarki a działalność zarejestrowana w bloku

Te wymagania dotyczą chyba tylko pracowników i warunków szkodliwych. Przecież wszelkie kebaby itd nie spełniają takich wymagań...
No i trochę dziwne że takiego budynku nie można podciągnąć pod działalność. Może chodzi o koszty budowy? Bo jak już jest budynek to przecież powinno się móc wykorzystywać go w dowolny sposób.
Zresztą, to tylko więcej zachodu bo projekt można kupić np tutaj za grosze: http://www.kupprojekt.pl/garaze-i-budyn ... arcze.html
-
Te wymagania dotyczą własnie pomieszczeń produkcyjnych gdy zatrudniasz pracowników. Gdy pracujesz sam to nie ma żadnego problemu że robisz w piwnicy, czy w nieogrzewanym garażu, czy w bloku. W przypadku zatrudniania pracownika jest trochę inaczej i chciałbym to robić na porządnie.
Teraz co prawda jestem wyłączony z obiegu, ale plany rozwoju jakieś tam mam i szukam wszelakich informacji.
Co do budynku na zgłoszenie nie zamierzam z tym dyskutować, napisane jest co jest napisane w prawie i wole nie naginać tego. Ewentualne kontrola i kare jakie zaczną naliczać wstecz skutecznie mnie przed tym odstraszają.
Teraz co prawda jestem wyłączony z obiegu, ale plany rozwoju jakieś tam mam i szukam wszelakich informacji.
Co do budynku na zgłoszenie nie zamierzam z tym dyskutować, napisane jest co jest napisane w prawie i wole nie naginać tego. Ewentualne kontrola i kare jakie zaczną naliczać wstecz skutecznie mnie przed tym odstraszają.
-
- Posty w temacie: 2
- 3,30mbanmar pisze:wysokość warsztatu, minimum
- sprawdzałeś ??strikexp pisze:pracowników i warunków szkodliwych. Przecież wszelkie kebaby itd nie spełniają takich wymagań...
-strikexp pisze:budynek to przecież powinno się móc wykorzystywać go w dowolny sposób
poza działalnością gospodarczą w danej dziedzinie
(przykład: https://www.rp.pl/artykul/1089424-Prawo ... slugi.html)
http://www.inzynierbudownictwa.pl/bizne ... czego,7648
a tu masz przepisy (i powinieneś je znać na pamięć bo dużo tego nie jest)
https://www.piib.org.pl/budownictwo-akt ... wanie-cz-1
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design
-
Ale co Ty linkujesz artykuły z 2014, skoro 16 grudnia 2016 roku zmieniło się prawo odnośnie budynków na zgłoszenie. A być może to nie była jedyna zmiana od 2014.
-
- Posty w temacie: 2
strikexp pisze:
a to wstaw aktualne przecież niedawno skończyłeś przebudowę na hale warsztatową, ale nie o to tu chodzi, problemy z przepisami pozostały
to se możesz odbudować wiatę na furmankie a nie budynek warsztatowystrikexp pisze:budynków na zgłoszenie
Dodane 4 minuty 33 sekundy:
A miałeś już "perturbacje" z Urzędem Nadzoru Budowlanego ?
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design