Drukarka 3D do prototypów - 30 tys. zł.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Drukarka 3D do prototypów - 30 tys. zł.
Witam
Jestem w trakcie wyboru drukarki do firmy.
Przeznaczenie: druk prototypów detali (nie druk masowy) z tworzyw twardych jak również z gumy
Obszar roboczy: jak największy w tym budżecie (np: 300x300x300)
Uwagi: potrzebuję drukarki prostej w obsłudze, która nie będzie rozbudowywana, ma dokładnie i bez zbędnych komplikacji wydrukować zadany detal
Budżet: do 30 tys zł brutto
Pierwszy wybór: Ultimaker S5, tylko nie wiem czy można na nim drukować z filamentów gumopodobnych (NinjaFlex; Guma; TPE; TPC Flex itp)?
W tym budżecie godnym polecenia jest ten Ultimaker czy raczej powinienem szukać czegoś innego?
Z góry dziękuję za pomoc
Jestem w trakcie wyboru drukarki do firmy.
Przeznaczenie: druk prototypów detali (nie druk masowy) z tworzyw twardych jak również z gumy
Obszar roboczy: jak największy w tym budżecie (np: 300x300x300)
Uwagi: potrzebuję drukarki prostej w obsłudze, która nie będzie rozbudowywana, ma dokładnie i bez zbędnych komplikacji wydrukować zadany detal
Budżet: do 30 tys zł brutto
Pierwszy wybór: Ultimaker S5, tylko nie wiem czy można na nim drukować z filamentów gumopodobnych (NinjaFlex; Guma; TPE; TPC Flex itp)?
W tym budżecie godnym polecenia jest ten Ultimaker czy raczej powinienem szukać czegoś innego?
Z góry dziękuję za pomoc
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Re: Drukarka 3D do prototypów - 30 tys. zł.
Witam
Z tym budżetem polecam 3DGENCE ONE nawet 2 szt
Jeśli nie znasz się na druku 3D nie chcesz zajmować się poziomowaniem stołu i chcesz dobry support polecam maszynę.
Nie jest to maszynka dla majsterkowiczów tylko już porządna maszyna, właściciel to bardzo kompetentna i bardzo otwarta osoba.
Drukuje znakomicie wykonanie i mechanika gwarantują długą bezawaryjną pracę, posiada ceramiczny stół.
Co do drukowania z elastycznych filamentów trzeba zapytać ale na pierwszy rzut oka budowa ekstrudera powinna to umożliwiać.
Jeśli znasz się nieco na druku 3d to polecam mankeyfab prima braci Twardo - jak dla mnie najlepsza polska maszyna ale potrzeba już nieco praktyki do obsługi. Niestety konkurencja z CHRL spowodowała zaprzestanie sprzedaży
Z tym budżetem polecam 3DGENCE ONE nawet 2 szt

Jeśli nie znasz się na druku 3D nie chcesz zajmować się poziomowaniem stołu i chcesz dobry support polecam maszynę.
Nie jest to maszynka dla majsterkowiczów tylko już porządna maszyna, właściciel to bardzo kompetentna i bardzo otwarta osoba.
Drukuje znakomicie wykonanie i mechanika gwarantują długą bezawaryjną pracę, posiada ceramiczny stół.
Co do drukowania z elastycznych filamentów trzeba zapytać ale na pierwszy rzut oka budowa ekstrudera powinna to umożliwiać.
Jeśli znasz się nieco na druku 3d to polecam mankeyfab prima braci Twardo - jak dla mnie najlepsza polska maszyna ale potrzeba już nieco praktyki do obsługi. Niestety konkurencja z CHRL spowodowała zaprzestanie sprzedaży

"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." 

-
- Posty w temacie: 3
Z tym budżetem wolałbym używaną profesjonalną drukarkę Objeta, Stratasysa czy choćby 3D Systems niż jakąś garażówkę od pana z Katowic.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
- Posty w temacie: 2
Myślisz że drukarka która kosztuje 2x lub 5x więcej jest 5x lepsza w większości przypadków niestety nie
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." 

-
Czy ja gdzieś napisałem że droższe znaczy lepsze? Nie wkładaj mi do ust czegoś czego nie powiedziałem.
Ale spróbuj mnie przekonać że pan z Katowic ma tak samo dopracowaną konstrukcję i soft jak firma z budżetem kilku miliardów $ zatrudniająca dobrze ponad setkę samych inżynierów i programistów.
To tak jakbyś chciał porównać wyklepaną w garażu Arrinerę na podzespołach kilku innych samochodów z oryginalnym Lambo czy Ferrari. Litości!
Co do drukarek 3D to produkując kiedyś swoje drukarki - a sprzedałem ponad 120 swoich składaków - przetestowałem też kilkanaście różnych, w tym Zortraxy, 3D Systems, Z Corps i dobrze wiem co reprezentują drukarki krajowe a co firmówki. Kupowanie jednego z tysięcy klonów Reprapa za cenę wyższą niż 2000 pln jest szczytem głupoty i marnotrawstwem pieniędzy. Jeśli już wydawać kilkadziesiąt tysięcy to TYLKO na porządny sprzęt.
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Kolega co poleca stratasysa to niech zobaczy ile kosztują filamenty i eksploatacja bo za zatkany extruder (którego sam nie naprawisz ) życzą sobie horrendalne kwoty i brak external materials ...
Powiedz jakich materiałów oprócz wspomnianych flex chcesz używać. Do materiałów elastycznych nie potrzebujesz zamkniętej komory a do pozostałych o tych wymiarach stołu, już tak, najlepiej z grzaną komorą dla ABS to 80`C , nylon 120`C, PEEK/ULTEM (180`C i więcej ) extruder 2 głowicowy z możliwością druku wymywalnych podpór ?
Powiedz jakich materiałów oprócz wspomnianych flex chcesz używać. Do materiałów elastycznych nie potrzebujesz zamkniętej komory a do pozostałych o tych wymiarach stołu, już tak, najlepiej z grzaną komorą dla ABS to 80`C , nylon 120`C, PEEK/ULTEM (180`C i więcej ) extruder 2 głowicowy z możliwością druku wymywalnych podpór ?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Ja bym brał Sigmaxa R19.
Dwie niezależne głowice (np. rozpuszczalne podpory), tryb duplikacji to szybszy druk krótkich serii. Ponadto łatwo ją zamknąć i drukować bezproblemowo ABS czy Nylon. Nie ma tam za bardzo co poprawiać.
https://www.bcn3d.com/bcn3d-sigmax-r19/
I jeszcze zostaje Ci 10K na żywicówkę do ultra detali.
Dwie niezależne głowice (np. rozpuszczalne podpory), tryb duplikacji to szybszy druk krótkich serii. Ponadto łatwo ją zamknąć i drukować bezproblemowo ABS czy Nylon. Nie ma tam za bardzo co poprawiać.
https://www.bcn3d.com/bcn3d-sigmax-r19/
I jeszcze zostaje Ci 10K na żywicówkę do ultra detali.
-
Nie dalej jak rok temu naprawiłem zapchany ekstruder w Stratasysie.
I nie jest prawdą, że nie ma zamienników. Jesteś słabo zorientowany i myslisz, że wszyscy inni tez maja z tym problem.
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.