Beam Expander
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Beam Expander
Od jakiegoś czasu rozważam zakup beam expandera do swojego plotera 100W.
Niestety na YT jest bardzo mało filmików o tym urządzeniu zastosowanym w wycinarkach laserowych.
Czy ktoś miał styczność z tym nieurządzeniem? Gdzie najlepiej je zamontować (przed 1 lustrem czy za nim?)
Niestety na YT jest bardzo mało filmików o tym urządzeniu zastosowanym w wycinarkach laserowych.
Czy ktoś miał styczność z tym nieurządzeniem? Gdzie najlepiej je zamontować (przed 1 lustrem czy za nim?)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Re: Beam Expander
A w jakim celu chcesz go zastosować? Bo ja mam takie „urządzenie” w dwóch znakowarkach. W jednej mam regulowany do precyzyjnego ustawienia focusa na soczewce, a w drugiej do zwiększenia średnicy plamki która wpada na soczewkę.
W ploterze to chyba do „wyrównania” wiązki żeby się nie rozszerzała wiec pewnie jak najbliżej rezonatora.
W ploterze to chyba do „wyrównania” wiązki żeby się nie rozszerzała wiec pewnie jak najbliżej rezonatora.
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Dlaczego zwiększasz plamę wpadają a na soczewkę?
Ja chciałbym aby na soczewkę wpadła możliwie mała plamka bo zakładam, że wtedy soczewka dokładniej skupi wiązkę i powstanie mniejsza szczelina wlotowa w cięty materiale.
Ja chciałbym aby na soczewkę wpadła możliwie mała plamka bo zakładam, że wtedy soczewka dokładniej skupi wiązkę i powstanie mniejsza szczelina wlotowa w cięty materiale.
-
Moznaby ustawić kilka soczewek jedna po drugiej i wiazka byłaby tak skupiona, ze szczelina cięcia byłaby niewidoczna. Ale to nie tak. Na soczewkę musi padać promień konkretnej średnicy żeby ona mogła to skupić w odpowiedniej odległości. Później się to rozjeżdża.
Ja musiałem mieć promień wpadający na soczewkę 10 czy 12mm a z rezonatora wychodzi coś ok 2mm. Jak próbowałem bez beam expandera to plamka była za duża.
Wg mnie mozesz dać beam expander jak masz duże pole robocze. Bo wiązka się rozjeżdża i może być nierównomierne skupienie w różnych częściach maszyny.
Sam mialem problem ze swoim ploterem, nawet temat tu zakładałem. Przeczytałem kilka tematów, już prawie „tube” zmieniłem a wystarczyło poświecić więcej czasu na ustawienie optyki.
Ja musiałem mieć promień wpadający na soczewkę 10 czy 12mm a z rezonatora wychodzi coś ok 2mm. Jak próbowałem bez beam expandera to plamka była za duża.
Wg mnie mozesz dać beam expander jak masz duże pole robocze. Bo wiązka się rozjeżdża i może być nierównomierne skupienie w różnych częściach maszyny.
Sam mialem problem ze swoim ploterem, nawet temat tu zakładałem. Przeczytałem kilka tematów, już prawie „tube” zmieniłem a wystarczyło poświecić więcej czasu na ustawienie optyki.
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…
-
Jak już bardzo chcesz to musiałbys dorobić jakieś mocowanie. Ewentualnie wykorzystać coś takiego co się nazywa beam combiner
https://m.aliexpress.com/item/328016575 ... form=msite
Tylko najlepiej z mocowaniem pod beam expander tak jak tu.
https://m.aliexpress.com/item/327857517 ... form=msite
Przy okazji zrobisz sobie porządnego red pointa...
https://m.aliexpress.com/item/328016575 ... form=msite
Tylko najlepiej z mocowaniem pod beam expander tak jak tu.
https://m.aliexpress.com/item/327857517 ... form=msite
Przy okazji zrobisz sobie porządnego red pointa...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Znakowanie to odrobinę inna praca niż cięcie. Liczy się punkt a nie długa ogniskowa.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
W laserach Universal jest moduł HPDFO, który jest zbudowany w ten sposób, że tuż za generatorem jest umieszczony kolimator formujący wiązkę a w karetce jest układ soczewek, który ma za zadanie najpierw rozszerzyć wiązkę a później ją skupić do średnicy około 0,03mm. Źródło: https://www.ulsinc.com/available-lenses
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
LTofik pisze:Dlaczego zwiększasz plamę wpadają a na soczewkę?
Jest dokładnie odwrotnie. Im większa średnica skolimowanej wiązki padającej na soczewkę tym mniejsza będzie średnica skupionego za jej pomocą promienia.