"Zrób to sam"

od majsterkowania do CNC

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Areo84
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6

Re: "Zrób to sam"

Post napisał: Areo84 » 28 sie 2018, 11:59

Z warszawiakami temat raczej znany w większości miejscowości o charakterze turystycznym , tylko że obficie spływające ,,dutki " dojone ochoczo z turystów dla większości są wystarczającym i jedynym powodem żeby powstrzymać się od wywieszania podobnych karteczek. No ale widocznie nie dla wszystkich. :lol:
No a jeśli delikwent może o sobie powiedzieć:
pisze:Ja jestem od wielu pokoleń z W-wy

To już jest kimś. A jak jeszcze będzie łaskaw przy tym zaznaczyć , że przez te pokolenia krew nie została skażona żadną plebejską domieszką przyjezdnego pospólstwa to jest dopiero jest prestiż! Nie to co marny słoik który przyjechał z jakiegoś Wygwizdowa Mniejszego. :mrgreen:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: RomanJ4 » 28 sie 2018, 12:13

Fakt, w aptece (byłem święcie przekonany że widziałem w knajpie.. cóż, SKS już działa. :mrgreen: )
Obrazek

Ale nie jestem jakimś antywarszawskim szowinistą (jeśli ktoś tak myśli) tylko śmiem twierdzić, że wszędzie ludzie są... różni. Mniej i bardziej... :wink:
A wracając do politechnizacji, to żałuję, że w moich młodych latach nie było...internetu. To zadziwiające jak mało dzisiejsza, wydawało by się oblatana w informatyce(szkoła), tabletach, smartfonach, i grach młodzież korzysta z jego nieograniczonych praktycznie zasobów (w pewnych, zwłaszcza edukacyjnych, dziedzinach). Widać to także na naszym forum na przykładzie "spadochroniarzy"..
Zastanawiam się czy to bardziej leniuszek, czy zblazowany tumiwisizm ?
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

Autor tematu
Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 31

Post napisał: Yarec » 28 sie 2018, 12:31

Areo84 pisze:a jeśli delikwent może o sobie powiedzieć:
pisze:
Ja jestem od wielu pokoleń z W-wy

"delikwent" to w Sądzie (niezawisłym) a resztę wpisu pominę - ale może się skończyć,
bo nikogo nie traktuję "z góry" jak jest z Śomborkowa gm. Kulfony
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: RomanJ4 » 28 sie 2018, 13:04

Drodzy Koledzy, proponuje dać spokój z personalnymi wycieczkami, młodzi patrzą... A to głownie o dotarciu do nich chyba mieliśmy tu dywagować.
Fakt, że dzisiejsza oferta politechnizacyjna dla młodych ludzi jest (w porównaniu do dawniejszych czasów0 chyba jednak bardziej uboga (nie licząc internetu) i mniej dostępna. Idę w dość dużym mieście do "Księgarni Technicznej" a tam gro pozycji to...jakieś Harlekiny lub w rodzaju "Studyjne opracowanie zagadnień energetyki" jakiegoś wysoce habilitowanego profesora. Nie twierdzę, że i takie nie są potrzebne bo to w końcu techniczna. Albo albumy z obrazkami. A gdzie atrakcyjne dla młodzieży typu takich właśnie "zrób to sam" ? Lipa.
Podobnie w TV. Bo dzisiaj TV utwierdza młodych ludzi w złudnym przekonaniu, że wystarczy powydzierać się w jakimś "Voice of Poland" czy "Mam talent" , pomachać nóżką w "You Can Dance" czy innym, albo pokręcić trochę tyłkiem w "Top Model", i już są miliony na koncie, i pomysł na lekkie życie.... (a potem następuje zderzenie z szarą rzeczywistością..). I reklamy nowego smartfona w którego wgrano kilka nowych bajerów "..musisz to mieć"... (musi? tylko za co?)
I myślę, że to właśnie media mają niestety (patrząc na serwowaną powszechnie kulturalną "sieczkę") największy wpływ na kształtowanie zainteresowań młodego pokolenia..
Kto pamięta "Sondę" albo "Szare na złote" ? :roll: a pamiętacie "Niewidzialną rękę"? Tego pomysłu zazdrościł nam cały świat (bez bajerowania -
https://teleshow.wp.pl/niewidzialna-rek ... 676008577g )
Jenak można było.... :?
pozdrawiam,
Roman

antybeton
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: antybeton » 28 sie 2018, 14:52

Jasne, dawniej wszystko było lepsze. Trawa bardziej zielona i dziewczyny ładniejsze, a teraz panie, to wszystko takie jakieś...

Awatar użytkownika

Autor tematu
Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 31

Post napisał: Yarec » 28 sie 2018, 15:06

jakieś... pokręcone.
ale wróćmy do meritum tematu, np. czemu ty antybeton jesteś zainteresowany tematyką CNC Obrazek
↑ to z artykułu przesłanego mi przez Romana
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design

Areo84

Post napisał: Areo84 » 28 sie 2018, 17:13

Yarec nie ma czym się tak bulwersować, bo w odniesieniu do twojego znamienitego wpisu #56 jeszcze nic takiego adekwatnego doń i równie ,,na poziomie" nie napisano. W odróżnieniu od "przyjezdnych komuchów" ,,ćwoków, deblili" posty które mogłeś przeczytać dalej były bardzo, ale to bardzo wyważone. Czy ty się czytasz czasami przed wciśnięciem ikonki ,,wyślij"? Czy zaś może obrazek powyżej bardziej opisuje jakąś dolegliwość na którą cierpisz?

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: strikexp » 28 sie 2018, 18:22

Sęk w tym że trzeba pomieszkać przynajmniej rok w Warszawie żeby zrozumieć posty Yareca. Jeśli wychodzisz na przystanek tramwajowy w centrum a tam facet w butach na obcasie, farbowanymi na biało włosami i z torebką (tak facet nie przewidziało mi się!). Jeśli zawitasz do jakiegoś lokalu a tam disco polo i jakieś przyjezdne wieśniaki. I jeśli posłuchasz przechwałek przyjezdnych ludzi którzy są wielkimi Warszawiakami w Warszawce bo robią za 3000zł miesięcznie i jeżdżą do Egiptu 2 razy w roku. To wtedy w pełni rozumiesz pojęcie ,,ćwoków, deblili" ze stolycy.
Znacznie ubywa tych ćwoków, gdy po 30-stce muszą kupić mieszkanie za 15tyś/m2. I nagle się okazuje że kupują klitkę za 7tyś/m2 i dojeżdżają 1,5h do pracy z jakiegoś zadupia a i tak ledwo starcza na ratę kredytu :D

Proponuję wrócić do tematu, bo Warsiawka to wrażliwy i patologiczny temat.
Ale pokazuje też pewne przyczyny depolitechnizacji jak to nazwał Roman. Młodzi mają zapchane głowy konsupcjonizmem i głupotami. Za mojej młodości (mam 30 lat) to z nudów się grzebało w elektronice. To były czasy że internetu nie było poza blokami albo dopiero wchodziła ogólnodostępna neostrada itp. Więcej się czytało prasy a nie głupot w internecie i człowiek nabywał wiedzę. Dzisiaj jak się otworzy internet w którym zaczytuje się nawet 50% mojego pokolenia to tzw content jest totalnym chłamem. To są pisane za 10zł artykuły poprzeplatane reklamami żeby te 10zł się zwróciło. Wartość merytoryczna tego jest zerowa, teksty są płytkie, krótkie z dużymi brakami i masą kłamstw/głupot.
Ja osobiście płacę za dostęp do treści o sensownym poziomie i kupuję prasę/książki. Ale takich jak ja jest bardzo mało, większość czerpie widzę o świecie z tego darmowego internetu...

Areo84

Post napisał: Areo84 » 28 sie 2018, 19:38

strikexp ja pojęcie ćwoków i debili traktuję bardziej globalnie- ich znajdzie się wszędzie bez względu na szerokość geograficzną, zgodnie z pawlakowską teorią :,,świat nie dzieli się na zagranicznych i krajowych, a prosto: na mądrych i głupich". Nie jestem jakimś antywarszawskim szowinistą, a uroki tego miasta są mi jako tako znane, tylko na litość ...nie szpanujcie tak tą warszawką .

Co do problemu konsumpcjonizmu i zapchanych głów głupotami u młodych problem faktycznie da się zauważyć. Niedawno z powodu nawału pracy musieliśmy poszukać pomagierów do prostych robót w typu: przytrzymaj, wyczyść, pomaluj. Wzięliśmy trzech młodych po 18-20lat. No i efekt taki że trzeba było zakazać noszenia smartofnów bo bez przerwy rozmowy, sms-y, zamiast normalnej przerwy i jedzenia to na tapecie facebook i messenger i baaaardzo rozciągnięte w czasie mamlanie kanapek. Po restrykcjach z telefonami został już tylko jeden :) Myślałem że wyjdę z siebie gdy coś trzeba było przytrzymać bo rąk brakowało, a jegomość akurat na telefonie w najlepsze klepie.

Dodane 50 minuty 7 sekundy:
do tego raził ogólny niski poziom wiedzy
Obrót o 90 /180 stopni wymagał w dwóch przypadkach omówienia.Pytania o proste rzeczy jak zamiana prostych ułamków zwykłych typu 3/4 , 1/4 na procenty, wyliczenie obwodu koła ze znanej średnicy, objętości sześcianu , czy nawet pola powierzchni posadzki w formie dwóch przyległych prostokątów to już problem (żaden nie skończył edukacji na szkole podstawowej).
No ale po co się uczyć jak można sobie wygoglować stosowne informacje w razie potrzeby. ,,Rynce opadajom"

antybeton
Posty w temacie: 2

Post napisał: antybeton » 28 sie 2018, 19:51

Yarec pisze:czemu ty antybeton jesteś zainteresowany tematyką CNC
Lubię jak mi się coś kręci, lubię elektronikę, lubię wymyślać jakieś głupoty. Ostatnio chciałem zrobić wycinarkę do styro. Generalnie chciałem zastosować do uprawiania mojego zboczenia czyli modeli.
Areo84 pisze:Wzięliśmy trzech młodych po 18-20lat...
Za moich czasów starzy pracownicy też wygadywali na młodych. Nic nowego.
Areo84 pisze:Pytania o proste rzeczy jak zamiana prostych ułamków zwykłych typu 3/4 , 1/4 na procenty, wyliczenie obwodu koła ze znanej średnicy,
. W szkole uczyłem się trygonometrii, wtedy było to mega nudne i prawie nic z tego nie zapamiętałem. Dopiero jak kupiłem sobie C64 i zapragnąłem narysować kółko okazało jak fajne jest funkcja sinus i cosinus. Jednak baaardzo mi brakuje znajomości matematyki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”