Chiński ploter co2 40W

ustawienia parametrów

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
konazgc
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Chiński ploter co2 40W

Post napisał: konazgc » 24 sie 2018, 13:58

Witajcie forumowicze.
Na wstepie z gory dziekuje za wszystkie rady :)
Domyslam sie, ze moga byc hejty, ale jakbym mial na to tysoace zapytan to moze zainwestowalbym w cos bardziej firmowego i wiekszego...

Zapewne nie jedna osoba taki posiada, wiec licze na jakas pomoc :)

O co chodzi?

Od wczoraj jestem posiadaczem chinszczyzny co2 o mocy tuby 40W.

Ploter uruchomilem, dziala - to juz plus :)
Glownym zadaniem plotera beda pieczatki, choc nie ukrywam, ze moze inne jakies drobne rzeczy...

probowalem sobie zrobic test, ale przepala mi gume, chcialbym sie dowiedziec o przyblizone parametry ustawien jesli chodzi o materialy - wiem, ze kazy inny, ale chodzi o punkty odniesien - pozniej bede sobie korygowal :)

oprogramowanie to coreldrw.

Drugie pytanie to takie odnosnie przygotowywania plikow, jak przygotpwujecie np pieczatke pod taki grawer, jak no. plik pod ciecie albo ppd grawer np na sklejce?

z gory dziekuje za wszystkie porady!

LTofik
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Re: Chiński ploter co2 40W

Post napisał: LTofik » 24 sie 2018, 18:28

Napisz poprawnie pytanie zgodnie z zasadami panującymi w naszym trudnym języku. Na pewno ułatwi to odpowiedź.

Autor tematu
konazgc

Post napisał: konazgc » 24 sie 2018, 18:45

Jasne, przepraszam, może rzeczywiście namieszałem w moim poście, a więc:

1. Przybliżone parametry ustawień programu w przypadku grawerowania pieczątek w gumie do pieczątek i jej cięcia
2. Przybliżone parametry ustawień programu w przypadku grawerowania i cięcia w sklejce 3-5mm
3. Przybliżone parametry ustawień programu w przypadku cięcia plexi i grawerowania w plexi 3-5mm

Ewentualnie, jeśli ktoś próbował to parametry programu do grawerowania i cięcia w laminacie grawerskim - jeśli tak to jaki polecacie? oraz na szkle.

Dziękuję

LTofik

Post napisał: LTofik » 24 sie 2018, 19:13

1)Metoda prób i błędów ale powiedzmy, że z 15-20% i prędkość 200cm/s - nie znam tej maszyny ale pewnie coś w tych przedziałach. Cięcie to moć około 70% i na tyle szybko jak się da. Jak zobaczysz, że nie przecina na wylot to sprawdź wolniej. - strzelam że będzie to coś w okolicy 30cm/s
2)Sklejka tak samo, aczkolwiek cięcie 5mm może nie dać rady. Chyba że zdecydujesz się na sklejkę topolową - tą może mieć szanse.

Musisz że tak powiem trochę sam metodą prób i błędów zweryfikować gdzie są granice wydajności tej zabawki.

Autor tematu
konazgc

Post napisał: konazgc » 24 sie 2018, 19:39

Zdaję sobie sprawę, że wszystko metodą prób i błędów, ale chodziło mi o paramenty - nazwijmy je startowymi, żeby wiedzieć od jakich zacząć i ewentualnie korygować.

Cięcia sklejki nie preferuje, ale może się zdarzyć.
Zobaczymy to będzie.

Dziękuje za porady, za teraźniejsze oraz te, które się pojawią :)

cinematic2
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: cinematic2 » 25 sie 2018, 23:04

LTofik pisze:
24 sie 2018, 19:13
1)Metoda prób i błędów ale powiedzmy, że z 15-20% i prędkość 200cm/s - nie znam tej maszyny ale pewnie coś w tych przedziałach. Cięcie to moć około 70% i na tyle szybko jak się da. Jak zobaczysz, że nie przecina na wylot to sprawdź wolniej. - strzelam że będzie to coś w okolicy 30cm/s
A nie pomyliłeś przypadkiem mocy lasera z 100-tką?
Na tzw. 40-tce to są kosmiczne prędkości.
15-20% i prędkość 200cm/s to co najwyżej coś nadrukuje na kartoniku. O ile w ogóle "wyciągnie" te 200cm/s.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.

Awatar użytkownika

abyss
Posty w temacie: 1

Post napisał: abyss » 27 sie 2018, 22:11

Pomylił cm/s z mm/s i delikatne znakowanie z grawerowaniem "wgłębnym" w twardym materiale. Pewnie przepracowany :)

Sam nigdy nie grawerowałem gumy, jednak znajomy podrzucił mi parametry 150mm/s i moc 30% przy laserze chyba 130W?
Natomiast sam ciałem (na wylot) jakieś uszczelki które mi były potrzebne z 80mm/s i 50% na laserze 80W. Być może dało by się i mniej - ale tak mi je wycięło i nie bawiłem się dalej. To wszystko co robiłem dotyczyło nie gumy grawerskiej, a zwykłych dętek. Śmierdzi, produkcji bym się nie podjął.

LTofik

Post napisał: LTofik » 28 sie 2018, 23:38

abyss pisze:
27 sie 2018, 22:11
Pomylił cm/s z mm/s i delikatne znakowanie z grawerowaniem "wgłębnym" w twardym materiale. Pewnie przepracowany :)
Jakbyś zgadł - praca na 2 etaty w tym jeden w systemie 4 zmianowym robią swoje - oczywiście chodziło mi o mm a nie cm - 200cm to raczej na serwach niż na chińczyku z krokowcami :mrgreen:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”