Ostatnio w związku z większą ilością czasu ruszyły zaległe projekty i jednocześnie pojawiło się mnóstwo niewiadomych pytań. Potrzebuję dorobić sobie kilka części maszynek cnc na frezarce manualnej. Na chwile obecną podczas dorabiania kilku części jako chłodzenie używałem zużyty olej przekładniowy jednak w związku z uruchomieniem pompki wody chciałbym przejść na chłodziwo. Problem mam jedynie ze znalezieniem odpowiedniego, w temacie jestem kompletnie zielony.
Zainteresowalo mnie to: Wrzucam tytul ze znanego serwisu, z linkiem mam problem. Byłbym wdzięczny jeśli ktoś podpowie jak wrzucić. Chyba że nie można to się będzie musiało obejsć bez

Czy miał ktoś doczynienia z takim koncentratem? Czy taki koncentrat będzie miał jakiś drażniący wpływ na drogi oddechowe lub skórę? W opisie jest mowa o oleju mineralnym. Czy jest to jedynie dodatek w takich koncentratach czy jest to główny składnik? Co decyduje glównie o dobry właściwościach chłodziwa? Interesuje mnie to głównie pod kątem zdrowia i zabezpieczania maszyny przed korozją.
Z góry dzieki za odpowiedzi.