Jaki laser wybrać - nietypowy
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Jaki laser wybrać - nietypowy
Cześć.
Dojrzałem chyba do zakupu swojego lasera, poproszę znawców o pomoc w wyborze:
Używany okazjonalnie - 2 - 3h/tydzień
60 % czasu pracy to cięcie tektury introligatorskiej 2,5mm oklejonej obustronnie naklejką
pozostałe 40 % to cięcie sklejki, plexy, płyty pilśniowa grubość do 3 mm - również obustronnie oklejona
Zależy mi na dokładności pozycjonowania i wycinania, regulacji mocy aby uzyskać niepopalone (jak najmniej brudzące) krawędzie
Obszar roboczy to minimum 330 mm x 250 mm ale fajnie jakby było to jakieś 400mm x 400mm
Cenie optymalnej do potrzeb
Poproszę o wybór modelu, może porządnej firmy działającej w Polsce która by to sprzedała.
To co wstępnie wyszukałem to:
Najtańszy model chyba nie spełni moich oczekiwań ale.... może się mylę:
https://bit.ly/2N1YPhj
Dalej wersja budżetowa PL - https://bit.ly/2Iw5htn
Lub znacznie droższy ale solidniej wyglądający: https://bit.ly/2MmZEQs
Może inne typy?
I jeszcze pytanie dodatkowe - czy pracujący laser (klasy jak powyżej) może stać w domu, w pomieszczeniu mieszkalnym, czy opary, dym będą bardzo uciążliwe? Przy założeniu prawidłowej wentylacji, wyciągów itp.
Czy postawienie lasera w np. murowanym garazu (nieogrzewanym) to rozsądny pomysł? Ewentualnie hala produkcyjna, trochę zakurzona.
Zastanawiam się nad warunkami w których laser może stać i pracować.
Z góry dziękuje i podpowiedzi.
Kowal.
Dojrzałem chyba do zakupu swojego lasera, poproszę znawców o pomoc w wyborze:
Używany okazjonalnie - 2 - 3h/tydzień
60 % czasu pracy to cięcie tektury introligatorskiej 2,5mm oklejonej obustronnie naklejką
pozostałe 40 % to cięcie sklejki, plexy, płyty pilśniowa grubość do 3 mm - również obustronnie oklejona
Zależy mi na dokładności pozycjonowania i wycinania, regulacji mocy aby uzyskać niepopalone (jak najmniej brudzące) krawędzie
Obszar roboczy to minimum 330 mm x 250 mm ale fajnie jakby było to jakieś 400mm x 400mm
Cenie optymalnej do potrzeb
Poproszę o wybór modelu, może porządnej firmy działającej w Polsce która by to sprzedała.
To co wstępnie wyszukałem to:
Najtańszy model chyba nie spełni moich oczekiwań ale.... może się mylę:
https://bit.ly/2N1YPhj
Dalej wersja budżetowa PL - https://bit.ly/2Iw5htn
Lub znacznie droższy ale solidniej wyglądający: https://bit.ly/2MmZEQs
Może inne typy?
I jeszcze pytanie dodatkowe - czy pracujący laser (klasy jak powyżej) może stać w domu, w pomieszczeniu mieszkalnym, czy opary, dym będą bardzo uciążliwe? Przy założeniu prawidłowej wentylacji, wyciągów itp.
Czy postawienie lasera w np. murowanym garazu (nieogrzewanym) to rozsądny pomysł? Ewentualnie hala produkcyjna, trochę zakurzona.
Z góry dziękuje i podpowiedzi.
Kowal.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Re: Jaki laser wybrać - nietypowy
Dom odpada.cooval pisze: ↑27 cze 2018, 14:49
Garaż nieogrzewany też słabo.
Na hali przykryjesz jakimś pokrowcem i nic mu nie będzie.
Z tego co pokazałeś ja nie kupiłbym żadnego. Może w ostateczności ten ostatni ale nie za 5999.
Sprowadź sobie to samo z Ali za 50% tej ceny.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Jeżeli ten punkt wykreślisz.
I nie będzie ci przeszkadzać że sporadycznie maszynka będzie działać prawidłowo... To te co podałeś będą ok.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
O zupełnie "nieopalonych" brzegach zapomnij. Co najmniej jasno-brązowe przy takich klasach maszyn. Najlepiej wydać kilka złotych i zobaczyć co oferuje konkurencja pracująca na zbliżonych maszynach.
Ten najtańszy i podobne omijaj szerokim łukiem, to trudno nawet zakwalifikować - ale chyba najbliżej będzie określenie "narzędzie-do-wyciągania-kasy-od-osób-które-chcą-tani-laser". Działa? Niby działa. Laser? Niby laser. No to wytnij i wygraweruj 100 sztuk np. breloczków 3x5cm z plexy 5mm (albo i 3mm) i określ koszt używając swoich roboczogodzin, amortyzacji sprzętu, prądu (w tym PC i wyciągu) etc. O PIP i BHP nie będę wspominał, bo sobie włosy z głowy wyrwą. Kalkulując jako business, nie zabawę.
Ten najtańszy i podobne omijaj szerokim łukiem, to trudno nawet zakwalifikować - ale chyba najbliżej będzie określenie "narzędzie-do-wyciągania-kasy-od-osób-które-chcą-tani-laser". Działa? Niby działa. Laser? Niby laser. No to wytnij i wygraweruj 100 sztuk np. breloczków 3x5cm z plexy 5mm (albo i 3mm) i określ koszt używając swoich roboczogodzin, amortyzacji sprzętu, prądu (w tym PC i wyciągu) etc. O PIP i BHP nie będę wspominał, bo sobie włosy z głowy wyrwą. Kalkulując jako business, nie zabawę.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Niebieski laser bym sobie darował a jeśli już to tylko kopić od Sergiusza pod poznania .
jego maszyna :
amatorskie dobre i tanie . Byłem u niego widziałem na żywo co to potrafi i można się miło zaskoczyć, sam zakupiłem
Ploter z chin z niebieskim laser tylko pieniądze w błoto wywaliłem
Jeśli mówmy o zarabianiu , jednak polecam za kupić laser min. O polu 300x500 od dostawcy pod Warszawy 40 watowy to jakieś 1700 tysięcy , sprawdzony solidna konstrukcja .
Pozdrawiam Krzysztof
jego maszyna :
amatorskie dobre i tanie . Byłem u niego widziałem na żywo co to potrafi i można się miło zaskoczyć, sam zakupiłem
Ploter z chin z niebieskim laser tylko pieniądze w błoto wywaliłem
Jeśli mówmy o zarabianiu , jednak polecam za kupić laser min. O polu 300x500 od dostawcy pod Warszawy 40 watowy to jakieś 1700 tysięcy , sprawdzony solidna konstrukcja .
Pozdrawiam Krzysztof
-
1700 tysięcy, niezła cena

Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
- Kontakt:
-
W dalszym ciągu to bzdura. 1700 pln mogłoby jeszcze konkurować z małymi maszynkami rodziny k40 ale za 17 000 to masz używanego Troteca Speedy 300.
No, prawie za 17.
No, prawie za 17.
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
- Kontakt:
Tak jasne , ale za 17000 zł można kupić naprawdę fajnie wykonany laserek na szklanej tubie z końcówka obrotowa . 2 sztuki takie mam pod ręką , ja kupiłem z chin za 6000 zł 40 watowy , skoczyło się wyminą źródła i zasilacza i mnóstwo czasu w poprawę mechaniki . Bo to co tam było jest nie do opisania . Niema nawet co porównywać tego za 17 tys do mojego za 6 tys.
Wykonanie o 100% lepsze .
Co do kupowania "markowego" używanego sprzętu jestem za , sam długo szukałem jakiegoś z skończonym źródłem lecz nic po niżej 20 tys nie znalazłem . Z chęcią bym odkupił np. GCC spirita z stołem 600 x 1200 bez źródła w sensownych pieniądzach
Wykonanie o 100% lepsze .
Co do kupowania "markowego" używanego sprzętu jestem za , sam długo szukałem jakiegoś z skończonym źródłem lecz nic po niżej 20 tys nie znalazłem . Z chęcią bym odkupił np. GCC spirita z stołem 600 x 1200 bez źródła w sensownych pieniądzach
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Ten speedy to z jaką mocą?cinematic2 pisze: ↑05 lip 2018, 01:45W dalszym ciągu to bzdura. 1700 pln mogłoby jeszcze konkurować z małymi maszynkami rodziny k40 ale za 17 000 to masz używanego Troteca Speedy 300.
No, prawie za 17.