Odczyt
Odczytywanie z przyrządu pomiarowego
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Re: Odczyt
Załóżmy, że odczytuje temperaturę z termometru gdzie wskaźnik jest między temp. 20, a 21 stopni. To jak to odczytać ? Zaokrąglić wynik ?
Chodzi mi o prosty termometr.
Chodzi mi o prosty termometr.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Tak zaokrąglasz według reguł matematycznych. Na ogół przyjmuje się błąd pomiarowy np w takim termometrze +/- 1 stopień.
Ogólnie kiepski przykład wybrałeś, temperaturę bardzo ciężko mierzyć z dużą dokładnością. Chociażby dlatego że już samo światło może podgrzewać taki termometr przy niskich temperaturach. W czujnikach elektronicznych jest jeszcze gorzej, rozrzut czułości jak stąd na kaukaz. Chyba że dasz za termometr kilkadziesiąt-kilkaset złotych
Ogólnie kiepski przykład wybrałeś, temperaturę bardzo ciężko mierzyć z dużą dokładnością. Chociażby dlatego że już samo światło może podgrzewać taki termometr przy niskich temperaturach. W czujnikach elektronicznych jest jeszcze gorzej, rozrzut czułości jak stąd na kaukaz. Chyba że dasz za termometr kilkadziesiąt-kilkaset złotych

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
strike - bzdury piszesz, bo nie o to chodziło zapewne autorowi.
Mnie na metrologii uczyli że przyjmuje się iż jeśli działka elementarna jest co 1 ° C to człowiek jest wstanie odczytać temperaturę z dokładnością do 0,5 ° C i nie mówimy tu o dokładności samego przyrządu pomiarowego tylko o (tak to się chyba ładnie nazywało) rozdzielczości odczytu.
Jesteś w stanie stwierdzić czy słupek cieczy znajduje się bliżej 20 ° C czy 21 ° C a może w połowie.
Mnie na metrologii uczyli że przyjmuje się iż jeśli działka elementarna jest co 1 ° C to człowiek jest wstanie odczytać temperaturę z dokładnością do 0,5 ° C i nie mówimy tu o dokładności samego przyrządu pomiarowego tylko o (tak to się chyba ładnie nazywało) rozdzielczości odczytu.
Jesteś w stanie stwierdzić czy słupek cieczy znajduje się bliżej 20 ° C czy 21 ° C a może w połowie.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Tu masz prosty termometr
https://zapodaj.net/df2b0a9f6f342.jpg.html
...... , i nic w odczycie temperatury nie trzeba zaokrąglać.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki