budowa lasera 100W
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: budowa lasera 100W
Witam,
A moze cos z Holandii?
http://www.edingcnc.com/products.php
W cenie sterownika kompletne oprogramowanie do sterowania maszyna. Import plikow DXF itd.
Kilka sekund z prob sterownika na 4 osie.
Pozdrawiam
Adrian
A moze cos z Holandii?
http://www.edingcnc.com/products.php
W cenie sterownika kompletne oprogramowanie do sterowania maszyna. Import plikow DXF itd.
Kilka sekund z prob sterownika na 4 osie.
Pozdrawiam
Adrian
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Sterownik jaki kolega abyss podesłał jest w sam raz do takiego projektu , lecz z cała powagą budowa plotera laserowego to co innego niż budowa cnc czy też drukarki 3d . Mój projekt pochłoną około 15 tys , a korzystałem z dość sporej części gotowych komponent .
Same cześć czyli tuba reci 100 wat chiler CW-5000 , zasilacz pochłonęło 7400 zł , zaznaczam że towar nie kupowałem w PL . Nie starczyło by , teraz zakończyłem frezować stół z aluminiów według swojego pomysłu , głownie tnę sklejkę 3 mm z Rosji . Co do graweru nie na tej tubie chyba że doinwestuje w "Beam Expanders", w najbliższym czasie na-pewno czeka mnie wymiana luster i soczewki bo te co zakupiłem okazały się chłamem . Jestem w trakcie rozmów z dostawcą soczewek OPHIR.
Z mojego doświadczenia jak kolega nie chce spędzić za dużo czasu przy tym projekcie mam dwa rozwiązania :
-zakup gotowego plasera o mocy 40-60 wat polu 300-500 bez chilera i końcówki obrotowej do 17 tys neto można już coś wybrać
-zakup plotera do remontu ostatnio widziałem laser Spirit GLS. firmy GCC o polo roboczym 960 x610 mm z niesprawną tubą za 5200 zł brutto , zakupić wymienić zasilacz i tubę na szklana , wykonać przegląd wózków itp (original był na SYNRAD )
I taki mam plan , kupić taki ploter i przełożyć zasilacz sterowanie i tube . Sama rama jak czaiłbym wykona lub zakupić w chinach wychodzi mi koło 3000 zł Pozdrawiam .
Same cześć czyli tuba reci 100 wat chiler CW-5000 , zasilacz pochłonęło 7400 zł , zaznaczam że towar nie kupowałem w PL . Nie starczyło by , teraz zakończyłem frezować stół z aluminiów według swojego pomysłu , głownie tnę sklejkę 3 mm z Rosji . Co do graweru nie na tej tubie chyba że doinwestuje w "Beam Expanders", w najbliższym czasie na-pewno czeka mnie wymiana luster i soczewki bo te co zakupiłem okazały się chłamem . Jestem w trakcie rozmów z dostawcą soczewek OPHIR.
Z mojego doświadczenia jak kolega nie chce spędzić za dużo czasu przy tym projekcie mam dwa rozwiązania :
-zakup gotowego plasera o mocy 40-60 wat polu 300-500 bez chilera i końcówki obrotowej do 17 tys neto można już coś wybrać
-zakup plotera do remontu ostatnio widziałem laser Spirit GLS. firmy GCC o polo roboczym 960 x610 mm z niesprawną tubą za 5200 zł brutto , zakupić wymienić zasilacz i tubę na szklana , wykonać przegląd wózków itp (original był na SYNRAD )
I taki mam plan , kupić taki ploter i przełożyć zasilacz sterowanie i tube . Sama rama jak czaiłbym wykona lub zakupić w chinach wychodzi mi koło 3000 zł Pozdrawiam .
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 9
Tak dla pokoleń zrobiłem laser o mocy 80W sterownik M2Nano prosty ze zwykłego lasera co2 40W i bardzo ładnie to działa podłączenie wszystkiego okazało się prostsze niż myślałem więc nie potrzeba było lepszego sterownika, mówię o moich potrzebach i tylko praktycznie cięciu nie grawerowaniu chociaż spokojnie graweruje 

człowiek całe życie się uczy! NUTOOL:)
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Jak kolega lukon dojdzie do budowy wyciągu z filtracją Hepa to proszę dać znacz ..bo się zabrać nie mogę i szukam inspiracji.
-
Witam fotki wrzucę a jeżeli chodzi o filtrację to nawet się nie zastanawiałem i zapewne kiedyś pomyślę ale w moim przypadku musiała by być bardzo wydajna
Dodane 23 minuty 41 sekundy:
![Obrazek]()
tak to mniej więcej wygląda
Dodane 23 minuty 41 sekundy:

tak to mniej więcej wygląda
-
Pokrywa się robi odciąg zrobiony najlepsze w tym wszystkim jest chłodzenie z collera do piwa z agregatem sprawuje się idealnie zapewne laser 200W może pracować z tym urządzeniem pozdrawiam i dzięki za pozytywną krytyke