Mam Taki problem z włączaniem sie wrzeciona:
Kiedy włączam funkcję "Jedź" i zaakceptuje parametry, maszyna zaczyna pracować, tzn wyraźnie wykonuje wszelkie zaprogramowane kroki, jednak nie zostaje włączone wrzeciono frezarki. Oczywiście nie mam możliwości włączenia jej ręcznie w czasie pracy. Zauważyłem też że w panelu manualnego posuwu jest przycisk włączający wrzeciono i po włączeniu programu świeci się on na szaro, kiedy go kliknę robi się zielony ale nadal wrzeciono się nie włącza a dopiero po drugim kliknięciu robi się znowu szary i wrzeciono się włącza. Kiedy uruchamiam jazdę referencyjną to jesli w posuwie maualnym świeci się na zielono to wrzeciono się załącza ale po zakończeniu jazdy referencyjnej nie wyłacza się. Mam takie wrażenie jakby program wysyłał odwrotne sygnały włączania i wyłączania co np jest również widoczne kiedy po właczeniu "jedź" próbuje zatrzymać maszynę poprzez "X" lub "II" wtedy wrzeciono się włącza.
Czy gdzieś w ustawieniach coś przegapiłem, źle odznaczyłem? co może byc powodem takiego zachowania?
Za wszelkie wskazówki z góry dziękuje.
Pozdrawiam
Krzysztof
Problem z właczaniem sie wrzeciona
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Re: Problem z właczaniem sie wrzeciona

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
dobra. znalazłem już jak to zmienić. W programie CNCGRAF są piny do zmiany jeśli płyta jest nowszego typu lub na płycie starego typu (do 4) sa switch-e i S1 (czerwony) przełączyć wystarczy w drugie położenie. wtedy wszystko zacznie działać poprawnie.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Wersja oprogramowania cncgraf 7 nie jest kompatybilna z poprzednią płytą (a o takiej pisze autor tematu). Do tej starszej wersja oprogramowania 5.xx była ostatnią wydaną.