Panowie, mam silnik JK60HS100-3008 4N.m 3A ośmioprzewodowy. Zasilam go pojedyńczym sterownikiem TB6600 i zasilaczem impulsowym 24V. Niestety muszę go rozkręcić do sporej prędkości rzędu 200-500obr/min.
Obecne sterowanie nie daje rady i silnik buczy już przy dość niewielkiej prędkości.
Zwracam się wiec z pytaniem do bardziej doświadczonych, jak ugryźć ten problem? Dać większe napięcie, lepszy sterownik czy może podłączyć pod dwa sterowniki?
Na razie spiąłem te 8 przewodów szeregowo w 2 uzwojenia, ale chyba powinienem je podłączyć równolegle i wtedy osiągnę większe szybkości prądów?
Sterowanie/zasilanie dużego silnika.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Sterowanie/zasilanie dużego silnika.
Liczyłem na bardziej dokładne informacje na temat sterownika. Nie mam pojęcia jaki da radę, widziałem w akcji sterownik od CNC Profi który osiągał 6000obr.min, ale był nieco za drogi i za dobry dla mnie.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Sterowanie/zasilanie dużego silnika.
Czyli to był konkret. 
Ja stosuję m543 itp. "czarne skrzynki" plus zasilanie nie 24V, ale dwa razy więcej.
W skrzynce od marcomp77 mam toroid i do niego baterię kondensatorów:

Konkretnie mam coś takiego:
Zasilacz mocy do zasilania sterowników silników, z zabezpieczeniem nadnapięciowym do 50V +
zabezpieczenia bezpiecznikowe (LED RED - przepalenie bezpiecznika, LED Green - obecność napięcia)
Stosowany do zasilania sterowników: M542, M543, M545, NDC556.
Należy stosować tranformatory 230/32
Zalecana moc transformatora ok. 100W na jeden sterownik (3..4 osie, 300..400W)

Ja stosuję m543 itp. "czarne skrzynki" plus zasilanie nie 24V, ale dwa razy więcej.
W skrzynce od marcomp77 mam toroid i do niego baterię kondensatorów:

Konkretnie mam coś takiego:
Zasilacz mocy do zasilania sterowników silników, z zabezpieczeniem nadnapięciowym do 50V +
zabezpieczenia bezpiecznikowe (LED RED - przepalenie bezpiecznika, LED Green - obecność napięcia)
Stosowany do zasilania sterowników: M542, M543, M545, NDC556.
Należy stosować tranformatory 230/32
Zalecana moc transformatora ok. 100W na jeden sterownik (3..4 osie, 300..400W)
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ