Zasilacz do CNC 48V
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 15
Za pozno, juz sprawdzilem
Moze zle rozumowalem bo przyjalem ze przeciez modul kontrolny moze sie uszkodzic nie powinien wiec pociagnac za soba zasilacza. Wiec powinno odpalic bez niego i tak sie stalo, pozostale piny w zlaczu input najprawdopodobniej lacza sie z innymi zasilaczami, bo pracuja one po 10 sztuk w racku. Martwi mnie troche fakt ze podaje 52V oczywiscie bez obciazenia, lecz nie wiem przy jakim zejdzie do 48V
[ Dodano: 2008-01-30, 01:55 ]
A juz wszystko git, za bardzo sie wczulem szukajac czegos w srodku, a potencjoment odpowiadajacy za regulacje byl z przodu pod diodami
, jest 48V jutro sprawdze czy spadnie pod obciazeniem

[ Dodano: 2008-01-30, 01:55 ]
A juz wszystko git, za bardzo sie wczulem szukajac czegos w srodku, a potencjoment odpowiadajacy za regulacje byl z przodu pod diodami

-
Przeciez nie znalazlem input 230V na chybil trafil
leca w srodku do duzego mostka prostowniczego z jeszcze wiekszym radiatorem wiec raczej bym nie spalil niczego balem sie tylko ze caly zasilacz wlacza sie zdalnie przez modul kontrolny i mi nie odpali zasilacz. Na szczescie odpalilo ladnie. Pewne ryzyko bylo i wiem ze tu Koledzy chcieli mnie uchronic przed ewentualnym spaleniem zasilacza bo szkoda by go bylo. Ale do odwaznych swiat nalezy.

-
Nie mam jeszcze zlacz i ograniczylem sie jedynie do owiniecia pinow input 230V golym przewodem, mierzeniem i regulacja, z uwagi na niepewnosc takiej konstrukcji zrezygnowalem z jakiegokolwiek ruszania i prob podlaczenia sterownikow M542. Zastanawiam sie czy bac sie EMF bo nie wiem dobrze skad to sie bierze, rozumiem jednak ze w niektorych przypadkach moze wrocic z silnika prad np o 10V wiekszy i co wtedy ? Spali mi sie sterownik ? Az tak odwazny to nie jestem, szczegolnie gdy mam jakies watpliwosci.
Moje inne watpliwosci to brak zlacz enable w plycie glownej ktorej kupilem http://allegro.pl/item306250621_cnc_ply ... aznik.html
Ale czy z tego sie korzysta ?
I jeszcze do napiecia zasilania, na sterowniku jest +20 - +50V, w instrukcji +20- +45
Czy ktos probowal zblizac sie do tych wartosci ?
Moje inne watpliwosci to brak zlacz enable w plycie glownej ktorej kupilem http://allegro.pl/item306250621_cnc_ply ... aznik.html
Ale czy z tego sie korzysta ?
I jeszcze do napiecia zasilania, na sterowniku jest +20 - +50V, w instrukcji +20- +45
Czy ktos probowal zblizac sie do tych wartosci ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
Prawdę mówiąc, to spadam z krzesła, kiedy widzę ofertę sprzętu elektronicznego, w której napisano, że dioda świecąca ułatwia konfigurację programu sterującego, a rozkład wyprowadzeń odpowiada rozkładowi wyprowadzeń w sterowniku!!!!!!Darol pisze:Moje inne watpliwosci to brak zlacz enable w plycie glownej ktorej kupilem
"Optoizolacja" to nie magiczne zaklęcie, pod wpływem którego wszyscy kupią produkt!!!
W opisie mają być takie informacje jak: kompatybilność ze standardem LPT 5,0V i 3,3V, pobór prądu z szyny 12V, wydajność stabilizatora 5V, maksymalna częstotliwość impulsów STEP (CLK) może się okazać, że jest 30kHz, dokładny opis wejść i wyjść, wymiary podzespołu i przykładowa aplikacja.
Kolega kupił "kota w worku".
Ogranicznik BEMF Kolega znajdzie w moim albumie. Tu elementy dla 47V:
https://www.cnc.info.pl/topics12/ograni ... vt7594.htm
Jeśli Koledze nie uda się zwrócić superpłyty z optoizolacją, to wejścia ENA trzeba będzie wysterować na stałe lub z dodatkowego przełącznika.
-
Wszystko jest tajne
Jedynie kupujacy dostanie instrukcje ewentualnie sam rozkreci lub jak ja zadzwoni przed zakupem i zapyta
pobor zasilania 12V przez plyte to 300...500mA
Plyta nie ma stabilizatora i nie daje napiecia +5V
Maxymalna czestotliwosc to 500khz lub ile tam kto ma w swoim LPT bo to tylko przelatuje przez plyte i leci do sterownika
Opis wyprowadzen jak i przykladowa aplikacja jest ale na papierowej instrukcji
Z checia bym ja rozebral i zamiescil zdjecie, ale obudowa zostala zaklejona na amen i nie chce nic lamac
Optoizolacja akurat mnie nie interesowala bo nie planuje sterowac pompa chlodzila lub zalaczaniem wrzeciona przez ta plyte, a same M542 maja juz transoptory wiec po co dwa razy zabezpieczac
Wysterowac na stale tzn jak ? Zostawnie ENA niepodlaczone zezwala na prace sterownika, tak wyczytalem tu http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... sskb03.htm, chyba ze zle zrozumialem
A co do ogranicznika to mam go podpiac do kondensatorow W srodku czy do wyjscia +48V z zasilacza ?
Bo te elektrolity chodza na 450V i nie wiem czy ten uklad ze schematu to wytrzyma

pobor zasilania 12V przez plyte to 300...500mA
Plyta nie ma stabilizatora i nie daje napiecia +5V
Maxymalna czestotliwosc to 500khz lub ile tam kto ma w swoim LPT bo to tylko przelatuje przez plyte i leci do sterownika
Opis wyprowadzen jak i przykladowa aplikacja jest ale na papierowej instrukcji
Z checia bym ja rozebral i zamiescil zdjecie, ale obudowa zostala zaklejona na amen i nie chce nic lamac
Optoizolacja akurat mnie nie interesowala bo nie planuje sterowac pompa chlodzila lub zalaczaniem wrzeciona przez ta plyte, a same M542 maja juz transoptory wiec po co dwa razy zabezpieczac
Wysterowac na stale tzn jak ? Zostawnie ENA niepodlaczone zezwala na prace sterownika, tak wyczytalem tu http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... sskb03.htm, chyba ze zle zrozumialem
A co do ogranicznika to mam go podpiac do kondensatorow W srodku czy do wyjscia +48V z zasilacza ?
Bo te elektrolity chodza na 450V i nie wiem czy ten uklad ze schematu to wytrzyma