Płyta główna chińska + sterowniki TB-6600
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 11
Re: Płyta główna chińska + sterowniki TB-6600
Ja zdecydowany jestem tylko na step2cnc z machem sobie nie poradzę . I tylko z tym będę konfigurował płytę . Krok i kierunek przypisałem pinom od 2 do 8 , w zakładce piny są zaznaczone na niebiesko .Nie pamiętam co z E stopem , pominę je . Port bazowy jest 378 .
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
Ja jestem świeżo po uruchomieniu takiego zestawu pod LinuxCNC i wszystko ruszyło od strzału.
Zapewne masz albo coś namieszane w konfiguracji albo uwaloną płytkę sterownika.
Zapewne masz albo coś namieszane w konfiguracji albo uwaloną płytkę sterownika.
-
Płyta nie jest uwalona bo ... ruszył silnik na razie jednej osi ale zawsze. Wymieniłem przewód USB . Jednak coś jeszcze nie tak ponieważ ... przewód PLT odłączony , świecą się dwie diody na płycie , podłączam przewód dioda gaśnie i słychać kliknięcie przekaźnika. Przekaźniki P 1i P 2 nieaktywne . Powoli dojdę i do tego . Dziękuję wszystkim za rady.
-
- Posty w temacie: 8
A może przewód Lpt jest "crosowany". Taki przewód ma pozamieniane kabelki między wtyczkami i służy do przesyłania danych między dwoma komputerami.
Dodane 6 minuty 39 sekundy:
Rozbirz wtyczki i sprawdz kolorki kabli, albo miernikiem, pin 1 we wtyczce A musi łączyć z pinem 1 we wtyczce B i tak do końca.
Dodane 6 minuty 39 sekundy:
Rozbirz wtyczki i sprawdz kolorki kabli, albo miernikiem, pin 1 we wtyczce A musi łączyć z pinem 1 we wtyczce B i tak do końca.
Wszystko jest trudne nim stanie się proste (C.K. Norwid)
-
Jakby przewód był krosowy to miałby oba wtyki takie same a skoro da się podłączyć sterownik z komputerem to na bank ma jeden wtyk męski i jeden żeński.
-
Może i faktycznie, wrócę do domu to sprawdze i dam znać.
Kolega Rynio nie napsał czy kabel był nowy czy wygrzebany z dziupli jak płyta, na wszelki wypadek sprawdziłbym połączenia między wtyczkami.
Kolega Rynio nie napsał czy kabel był nowy czy wygrzebany z dziupli jak płyta, na wszelki wypadek sprawdziłbym połączenia między wtyczkami.
-
Przewody jak większość wydłubane , nieznane pochodzenie ani ich stan. Wtyczki często zgrzewane i nie rozbieralne więc nie będę się bawił i szukał wady może wewnętrznie nie urwany przewód . Teraz podłączyłem przewód którym przesyłano dane do Phenixa 1212 . Ważne że trzeba mieć na zamianę coś. Zastanawia mnie właśnie ta sprawa diody . Czy to prawidłowo że płyta nie podłączona do LPT świecą się dwie diody a jak podłączę LPT to jedna gaśnie i słychać kliknięcie przekaźnika .
-
Widocznie po kablu LPT dochodzi wtedy sygał wysterowania tego przekaźnika a dioda sygnalizuje jego stan. Zobaczę wieczorem jak to wygląda u mnie.
-
Kolega Mareq ma rację, kabel jest męsko żeński, a więc nie jest crosowany. Tematu nie było.
Dioda umieszczona dalej od gniazda LPT, sygnalizuje podłączone zasilanie 5V, a dioda bliżej gniazda to stan przekaźnika tzn obwód zamknięty, obwód otwarty. Można to sprawdzić miernikiem na dwóch pierwszych zaciskach śrubowych od strony gniazda USB.
Z ciekawości sprawdziłem to u siebie, objawy są takie same, a więc, kabel LPT odpięty świecą dwie diody, kabel podpinam dioda przekaźnika gaśnie i słychać "cyk" przekaźnika. Teraz przekaźnik czeka na sygnał z komputera.
Wszystko jest OK, u mnie w step2cnc silniki działają, załadowany g-cod jest realizowany, przekaźników 1 i 2 oraz czujnika nie konfigurowałem ponieważ wrzeciono odpalam ręcznie tuż przed startem.
Kilka wpisów wcześniej wrzuciłem fotkę jak to wygląda u mnie w step2cnc i działa.
Dodane 27 minuty 26 sekundy:
Może to się przyda.
PWM jest to sterowanie obrotami wrzeciona przez falownik, reszta chyba jasna.
Dioda umieszczona dalej od gniazda LPT, sygnalizuje podłączone zasilanie 5V, a dioda bliżej gniazda to stan przekaźnika tzn obwód zamknięty, obwód otwarty. Można to sprawdzić miernikiem na dwóch pierwszych zaciskach śrubowych od strony gniazda USB.
Z ciekawości sprawdziłem to u siebie, objawy są takie same, a więc, kabel LPT odpięty świecą dwie diody, kabel podpinam dioda przekaźnika gaśnie i słychać "cyk" przekaźnika. Teraz przekaźnik czeka na sygnał z komputera.
Wszystko jest OK, u mnie w step2cnc silniki działają, załadowany g-cod jest realizowany, przekaźników 1 i 2 oraz czujnika nie konfigurowałem ponieważ wrzeciono odpalam ręcznie tuż przed startem.
Kilka wpisów wcześniej wrzuciłem fotkę jak to wygląda u mnie w step2cnc i działa.
Dodane 27 minuty 26 sekundy:

Może to się przyda.
PWM jest to sterowanie obrotami wrzeciona przez falownik, reszta chyba jasna.