Kółka do stolu warsztatowego
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Re: Kółka do stolu warsztatowego
Z moich doświadczeń to i te z pełnej gumy i te z porządnego plastyku na łożyskach dają radę, ważna jest średnica na beton i sporą masę stołu to minimum te 120-160 mm powinny mieć.
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Panowie ...... , bo zaraz zbudzę Moderatora.
https://www.ebmia.pl/mechanika-zestawy- ... _3482.html
Mariusz.
https://www.ebmia.pl/mechanika-zestawy- ... _3482.html
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Stały bywalec (min. 70)
Jeśli można to spytam w tym temacie, czy może ma ktoś sprytny patent na szybkie opuszczanie / podnoszenie kółek do takiego stołu lub szafki. Wiem, że można zrobić kółka na stałe i wykręcać nóżki, żeby ustabilizować stół. Mi chodzi o stałe nóżki i " wysuwane podwozie " 

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Prosze bardzo .... , na podnoszone podwozie.tirek pisze: ↑25 mar 2018, 22:19Jeśli można to spytam w tym temacie, czy może ma ktoś sprytny patent na szybkie opuszczanie / podnoszenie kółek do takiego stołu lub szafki. Wiem, że można zrobić kółka na stałe i wykręcać nóżki, żeby ustabilizować stół. Mi chodzi o stałe nóżki i " wysuwane podwozie "![]()
https://zapodaj.net/813dea870af4b.jpg.html
https://zapodaj.net/a098e101856ee.jpg.html
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
A ja wymyśliłem bardzo prosty układ odwrotnie - przy mojej 3 nożnej podstawie do piły ramowej mam jedna opuszczaną nogę stałą, której długość jest tak dobrana że opuszczona unosi tę z kołem nad posadzkę stabilizując całą podstawę. stopa jest w pewnej mierze wahliwa dostosowując się samoistnie do poziomu posadzki Jest to układ bistabilny, noga sama się nie ma prawa złożyć bo drugi koniec ramienia zapiera się pod ciężarem całości o poprzeczkę, do złożenia trzeba unieść ten koniec do góry.
Taki układ mi wystarczy, dwie pozostałe nogi opierają się na kołach, ale można zrobić taki patent dla wszystkich trzech, i wtedy całość będzie bardzo stabilna.
szczegóły..

Taki układ mi wystarczy, dwie pozostałe nogi opierają się na kołach, ale można zrobić taki patent dla wszystkich trzech, i wtedy całość będzie bardzo stabilna.
szczegóły..

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Wzór, chyba przeginasz pałę. Twoja interpretacja regulaminu jest cokolwiek dziwna.
Dziwne jest też to, że tylko Ty jako jedyny moderator masz fioła na tym punkcie.
Dziwne jest też to, że tylko Ty jako jedyny moderator masz fioła na tym punkcie.
czilałt...
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Panowie.. internet nie gryzie. Zwykle na forach się nie udzielam, ale już nie mogę patrzeć na te wszystkie przedziwne patenty 
Można zakupić koła specjalnie dedykowane dla stołów warsztatowych. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce hasło: "workbench caster", co można by, idąc za sugestią Google, przetłumaczyć jako "zestaw do odstawiania stołu warsztatowego"
Zapewne na polskich stronach i w polskich sklepach ich nie znajdziecie, ale można odszukać je na stronie amazon.com, amazon.de/pl ewentualnie na stronie alibaba.com. najtańsze są po jakieś 43$
Koła te są zbudowane znacznie prościej niż proponujecie powyżej i naprawdę nie trzeba się męczyć.
A jak ktoś nie chce kupować, a ma chwile czasu to może sobie sam je sklecić, bo to naprawdę zaskakująco prosta konstrukcja
Polecam!
Temat chyba można uznać za zamknięty

Można zakupić koła specjalnie dedykowane dla stołów warsztatowych. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce hasło: "workbench caster", co można by, idąc za sugestią Google, przetłumaczyć jako "zestaw do odstawiania stołu warsztatowego"
Zapewne na polskich stronach i w polskich sklepach ich nie znajdziecie, ale można odszukać je na stronie amazon.com, amazon.de/pl ewentualnie na stronie alibaba.com. najtańsze są po jakieś 43$
Koła te są zbudowane znacznie prościej niż proponujecie powyżej i naprawdę nie trzeba się męczyć.
A jak ktoś nie chce kupować, a ma chwile czasu to może sobie sam je sklecić, bo to naprawdę zaskakująco prosta konstrukcja

Temat chyba można uznać za zamknięty

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Rambom... weź proszę Cię.
I co, zarejestrowałeś się tylko po to, żeby te nauki przekazać ?
Jak to internet nie gryzie ? A myślisz to forum gdzie jest ? Na targowisku ?
Co mieliśmy wpisać w wyszukiwarkę ? "workbench caster" ?
Czy może "zestaw do odstawiania stołu warsztatowego" ?
Takich zapytań można posłać miliony, a jak już, lepiej było by "leveling caster",
bo tymi akurat jakie się wyświetlają przy "workbench", można stół do warzyw przesuwać.
To forum pełne jest, jak napisałeś, przedziwnych patentów, i głównie do tego służy.
A już widzę jak ktoś kto robi swój własny stół, żeby nie wydać kasy na gotowca, kupuje kółka za 50 dolców za sztukę.
"Pałujemy się" przez dwie strony, jakby tu ewentualnie problem rozwiązać , a Ty piszesz o patentach.
ech...
Sorry za ton, ale nie mogę jak piszesz, że zwykle się nie udzielasz, ale w tym wypadku już nie wytrzymałeś i zszedłeś między zwykłych ludzi, aby ich na dobrą drogę skierować bo błądzą.
I jeszcze zamykasz temat. Tak jakbyś napisał : to co pokazałem jest najlepsze i koniec dyskusji.
I co, zarejestrowałeś się tylko po to, żeby te nauki przekazać ?
Jak to internet nie gryzie ? A myślisz to forum gdzie jest ? Na targowisku ?
Co mieliśmy wpisać w wyszukiwarkę ? "workbench caster" ?
Czy może "zestaw do odstawiania stołu warsztatowego" ?
Takich zapytań można posłać miliony, a jak już, lepiej było by "leveling caster",
bo tymi akurat jakie się wyświetlają przy "workbench", można stół do warzyw przesuwać.
To forum pełne jest, jak napisałeś, przedziwnych patentów, i głównie do tego służy.
A już widzę jak ktoś kto robi swój własny stół, żeby nie wydać kasy na gotowca, kupuje kółka za 50 dolców za sztukę.
"Pałujemy się" przez dwie strony, jakby tu ewentualnie problem rozwiązać , a Ty piszesz o patentach.
ech...
Sorry za ton, ale nie mogę jak piszesz, że zwykle się nie udzielasz, ale w tym wypadku już nie wytrzymałeś i zszedłeś między zwykłych ludzi, aby ich na dobrą drogę skierować bo błądzą.
I jeszcze zamykasz temat. Tak jakbyś napisał : to co pokazałem jest najlepsze i koniec dyskusji.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Kolego Rambom z takim tonem to ty sobie możesz zamknąć kibel a nie temat który ja osobiście otworzyłem i ja go mogę zamknąć (po za silami wyższymi czyli adminami
)