Mała frezarka do plexi
Założenia i budowa amatorskiej frezarki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Re: Mała frezarka do plexi
Też miałem wrażenie, że mowa o stalowych.
Jeśli chcesz brać takie małe to weź 45x45 - są chyba bardziej powszechne a te 5mm w każdą stronę też swoje zrobią.
Lepiej byłoby na część elementó wziąć np. 45x90 no ale to zależy od projektu.
No ale zanim zaczniesz zamawiać to narysuj coś i pokaż. Z jednej strony do plexi pancernika nie potrzebujesz ale z drugiej jakiejś sztywności potrzeba.
Jeśli chcesz brać takie małe to weź 45x45 - są chyba bardziej powszechne a te 5mm w każdą stronę też swoje zrobią.
Lepiej byłoby na część elementó wziąć np. 45x90 no ale to zależy od projektu.
No ale zanim zaczniesz zamawiać to narysuj coś i pokaż. Z jednej strony do plexi pancernika nie potrzebujesz ale z drugiej jakiejś sztywności potrzeba.
czilałt...
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 9
400x500 to ona będzie miała w podstawie, pole robocze - jak pisałem na początku - wyjdzie pewnie nie więcej niż 250x350. Ok, rozejrzę się za profilami 45x45, policzę ile to wyjdzie. Jak coś narysuję to pokażę, ale wielkiej filozofii tu nie będzie.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Kolego.. jak byś potrzebował sprawdzony namiar na używane profile 45x45 i inne np 45x90 to mogę służyć dobrym kontaktem.. warunek jest tylko jeden.. trzeba po profile jechać osobiście.. więcej info jak potrzebujesz to na priv... sam wiozę właśnie od niego trochę 90x45 

-
Jestem w trakcie rysowania maszyny. Założenia nie zmieniają się - zależy mi na możliwie dużej dokładności w pracy z plexi. Zakres pracy XY po przemyśleniach będzie ok. 280x280 mm. Napiszcie mi proszę koledzy, czy zamiast wałków 16 mm warto zainwestować w prowadnice liniowe z wózkami, tyle, że cenowo wchodziłyby w rachubę jedynie takie 12 mm???
Sorry za post pod postem.
Sorry za post pod postem.
-
Narysowałem frezarkę. Stół wyszedł 300x360 i realnie takie są zakresy X i Y. Zetka ma zakres 135 mm. Rama z profili alu 40x40. Wałki fi 16 mm. Silniki NEMA 23. Proszę o opinię/krytykę - można śmiało po niej jechać...
1. rama

2. całość

3. przód

4. lewy

5. tył

6. prawy

7. góra

8. dół

9. zespół Z

10 zespół Z z osią X

1. rama

2. całość