Laser? Wypalarka?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Re: Laser? Wypalarka?
20 stycznia zasugerowałem ci, że możesz rozważyć mały i prosty model K40 z ebay'a. To jest 30x20cm pola roboczego o ile pamiętam. W tej cenie jaką podałeś (3k PLN) nic innego nie znajdziesz - no chyba, że cudem. Nie jest to dobry laser, ale działa, ludzie używają do drobnych prac. Tną kilkumilimetrowe sklejki laserowe, plexi, grawerują. Nie dziw się, ze nie ma odpowiedzi, bo nie ma dostępnych takich maszyn. Z trzy razy wyższym budżetem możesz się pokusić o szukanie lepszej i większej maszyny (50x30cm i więcej) która też nie jest cudem, ale da się jej używać produkcyjnie.
P.S. Dawno nie przeglądałem ebay-a i widzę, że ceny poszły w górę.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Oczywiście. Nazywa się pic-na-wodę-fotomontaż

"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Czyżbyś sugerował, że ten widoczny strumień POTĘŻNEJ mocy z głowicy (i brak jakiegokolwiek dymku) to fake? ROTFL
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
To (pierwszy post) nie jest czasem czernione dodatkowo?
Poza tym to sklejka brzozowa pewnie. Najprędzej można by to osiągnąć eksperymentując z wysokością soczewki nad materiałem.
Uzyskuje się wtedy większą plamkę i laser "gorzej pali". Zamiast materiał "odparowywać" to się zwęgla.
Przy normalnych ustawieniach soczewki przepuścisz ten sam grawerunek 2-4 razy na drewnie to zamiast być ciemniejszy po prostu będzie głębszy.
Chyba że stosują jakieś sztuczki czymś nasączając drewno wcześniej.
Poza tym to sklejka brzozowa pewnie. Najprędzej można by to osiągnąć eksperymentując z wysokością soczewki nad materiałem.
Uzyskuje się wtedy większą plamkę i laser "gorzej pali". Zamiast materiał "odparowywać" to się zwęgla.
Przy normalnych ustawieniach soczewki przepuścisz ten sam grawerunek 2-4 razy na drewnie to zamiast być ciemniejszy po prostu będzie głębszy.
Chyba że stosują jakieś sztuczki czymś nasączając drewno wcześniej.