Witam, zacząłem pracę na nowej tokarce CNC BT-300L/MC AERO (system FANUC Oi-TC) . Zamocowany jest na niej uchwyt tokarski trószczękowy hydrauliczny. Podczas zaciskania i otwierania szczęk bez wkładania w nie wałka wszystko jest w porządku można właczyć obroty, ale kiedy włożę wałek w szczęki uchwytu to wyświetala się --komunikat alarmu 1013 A1.5 CHUCK CLAMPING DEFICIENT nie można włączyć obrotów ani programu. nie wiem jak pozbyć się tego alarmu, próbowałem z różnym ciśnieniem zaciskania z zewnątrz jak i z wewnątrz i z różnym ustawieniem szczęk ,alarm wciąż się zapala.
Proszę o porade jakby ktoś miał pomysł jak to rozwiązać
Problem z alarmem uchwytu hydraulicznego tokarki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
W Fanucu mam zacisk tulejowy więc nie wiem. Ale w Traubie mam uchwyt trójszczękowy i czasem jak zmieniam na detal o innej średnicy po zaciśnięciu szczęk nie mam potwierdzenia ich zaciśnięcia. Materiał trzyma mocno, ciśnienie też jest odpowiednie. Ja mam ma końcu wrzeciona dwa czujniki zbliżeniowe szczęki otwarte, szczęki zamknięte, a dodatkowo mam kontrolkę na panelu potwierdzającą zamknięcie szczęk, więc jak się nie świeci to znam przyczynę. Przesuwam wtedy czujniki i gra (mają regulację równolegle do osi wrzeciona)
Może u Ciebie też jest coś podobnego.
Może u Ciebie też jest coś podobnego.