Stal na pokrętła
Re: Stal na pokrętła
A ja rzadko widziałem krzywe.Może to kwesita kultury pracy użytkowników ? 

,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Albo pęknięte imadło, niedawno oglądałem taki film z wielkim "amerykańskim" imadłem. Ale się gościu zdziwił że pękło 
Koszt stali może i żaden, tylko żeby to było opłacalne to trzeba pojechać po kilka prętów i samemu ciąć. Ale tak to już jest ze stalami jakościowymi.
Proponuję wykonać próbę na stali zwykłej, ot wziąć pręt i próbować go wygiąć. Ja tam nakupiłem właśnie takiej, bo to jednak stal a i spawa się ekstra. A to z dobrą spawarką daje bardzo duże możliwości.

Koszt stali może i żaden, tylko żeby to było opłacalne to trzeba pojechać po kilka prętów i samemu ciąć. Ale tak to już jest ze stalami jakościowymi.
Proponuję wykonać próbę na stali zwykłej, ot wziąć pręt i próbować go wygiąć. Ja tam nakupiłem właśnie takiej, bo to jednak stal a i spawa się ekstra. A to z dobrą spawarką daje bardzo duże możliwości.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Z pryntem zbrojeniowym to nie żart.
To dość niedoceniany materiał, zawsze pod ręką, tani jak barszcz.
Stale klasy AIII mają Re min. 500MPa, żadne S355 nie podskoczy.
Mając pojęcie, możliwość wyboru, dobierając klasę ciągliwości dostajemy materiał kosmos za grosze.
pozdro
edyta
Polecana tu czasem C45 to dość ciekawy materiał.
Najczęściej dostępny w stanie surowym, czasem normalizowanym.
W stanie obrobionym cieplnie raczej niedostępna.
http://www.pkm.edu.pl/index.php/07/stale/89-07010204
A zna ktoś własności w stanie surowym?
Mając do wyboru normalizowaną C45 i S355 wolę S355, przynajmniej znam dokładnie Re i ciągliwość...
Podsumowując, stale przeznaczone do obróbki cieplnej lepiej stosować w stanie obrobionym cieplnie, w stanie nawet normalizowanym to ZŁY wybór...
To dość niedoceniany materiał, zawsze pod ręką, tani jak barszcz.
Stale klasy AIII mają Re min. 500MPa, żadne S355 nie podskoczy.
Mając pojęcie, możliwość wyboru, dobierając klasę ciągliwości dostajemy materiał kosmos za grosze.
pozdro
edyta
Polecana tu czasem C45 to dość ciekawy materiał.
Najczęściej dostępny w stanie surowym, czasem normalizowanym.
W stanie obrobionym cieplnie raczej niedostępna.
http://www.pkm.edu.pl/index.php/07/stale/89-07010204
A zna ktoś własności w stanie surowym?
Mając do wyboru normalizowaną C45 i S355 wolę S355, przynajmniej znam dokładnie Re i ciągliwość...
Podsumowując, stale przeznaczone do obróbki cieplnej lepiej stosować w stanie obrobionym cieplnie, w stanie nawet normalizowanym to ZŁY wybór...
-
Cenna wiedza, tylko pręt zbrojeniowy ma paskudną wadę. Nie jest okrągły, chyba że można go kupić bez problemu w formie zwykłego pręta...
No i kolejna wada, nie ma dużych średnic więc też nie da się za bardzo poszaleć.
No i kolejna wada, nie ma dużych średnic więc też nie da się za bardzo poszaleć.
-
Mowa nie tylko o pokrętłach ale o świetnej stali za grosze. Możliwe że są pręty Φ 32, ale czy oby w normalnej sprzedaży? Bo ściągać na zamówienie jednego 6 metrowego pręta (< 40kg) to raczej nikt nie będzie.
No ale ta średnica to jeszcze do przełknięcia, bardziej przeszkadza zbrojenie na pręcie. W tokarkę łatwo tego nie wsadzisz, a na pokrętło to Ci starczy 50cm.
No ale ta średnica to jeszcze do przełknięcia, bardziej przeszkadza zbrojenie na pręcie. W tokarkę łatwo tego nie wsadzisz, a na pokrętło to Ci starczy 50cm.