Awaria ???
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Awaria ???
Głowica Z4 fi 35 w kątowej oprawce , frezuje na raz ap=9mm .Problem pojawił się jakiś czas temu , stopniowa narastał aż dziś już raz zatrzymały się obroty oprawki.Przekładałem oprawkę do innego gniazda , zmieniałem płytki na inne , parametry tez zmieniałem i nic.Z jakiegoś powodu obroty bardzo falują , potrafią spaść niemal do 0. Dzieje się tak tylko na tej oprawce i to nie za każdym razem.Oprawka sprawdzona organoleptycznie i żadnych luzów nie widać.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Awaria ???
owszem starsze maszyny są solidne ale co by nie mówić centrum tokarskie to nie frezarka... takie parametry to zabójstwo dla oprawki napędzanej i nie tylko.blasterpl pisze:Z4 fi 35 w kątowej oprawce , frezuje na raz ap=9mm
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
J/w , zdecydowanie za duże ap.
P.s.
@ blasterpl - niech moc będzie z Tobą.
Na Haas VF -3 YT ( stożek 50) orałem Pramet -em ø 50 ap 6mm ..... , no i żeś mnie przegonił.
Mariusz.
P.s.
@ blasterpl - niech moc będzie z Tobą.

Na Haas VF -3 YT ( stożek 50) orałem Pramet -em ø 50 ap 6mm ..... , no i żeś mnie przegonił.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Ja dzisiaj pobiłem swój dotychczasowy rekord na Onredzie
Mały błąd i przy odwrotnym zamocowaniu elementu na stole frez fi10L-3P zamiast Ap 40mm Ae 2mm S6400 F2800 poszedł na Ap 40 Ae 10
O dziwo przeżył ale takich zapałek to jeszcze nie widziałem
Wykopałem rowek 40mm w HDPE1000 na długości metra w 25 sekund
Już miałem grzyba wciskać ale jak zobaczyłem, że daje sobie radę to pozwoliłem mu dokopać do końca

-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
No niestety oprawka chyba poległa (mam nadzieje ze nic więcej), zrobiła kilka tys. operacji głowicą ⌀ 35 , ap 9 ,całą średnicą głowicy na głębokość 45mm. Napisałem nowy program na frezarkę i teraz robię to jak trzeba (chyba).
-
To że daje to jeszcze nie znaczy że dobrze daje. Mi dzisiaj najpierw ułamała się płytka na tokarce, a po zmianie nowa niewiele napracowała i pojawiły się problemy jak poprzednio.Petroholic pisze: ↑17 lut 2018, 00:48uż miałem grzyba wciskać ale jak zobaczyłem, że daje sobie radę to pozwoliłem mu dokopać do końca![]()
![]()
![]()
Przyczyna ujawniła się przy wyjmowaniu elementu z uchwytu. Poparzyłem sobie łapę od rozgrzanego elementu

A się dziwiłem że iskry idą z płytki, ale mówię nowy typ to pewnie one tak mają przy takiej ciężkiej robocie

-
- Kontakt:
W tworzywie gdyby nie dawał rady to by widocznie popłynęło plus śmierdziało więc wiadomo kiedy grzyba stukaćstrikexp pisze:To że daje to jeszcze nie znaczy że dobrze daje.