problem z magazynem frezarki

problem z magazynem frezarki o sterowaniu hh

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
ggrzesko
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

problem z magazynem frezarki

Post napisał: ggrzesko » 22 sty 2018, 20:20

Witam i proszę o pomoc bo mam problem, dopiero się zatrudniłem w malutkim zakładzie na operatora frezarki z oprogramowaniem heidenhain 430. i mam problem z magazynem. mianowicie toll call nie reaguje wyświetla mi się przycisk bez funkcji, gdy wymianę chce zrobić w programie, wrzeciono podjeżdza mi pod wymianę, bęben magazynu się kręci aż znajdzie narzędzie no i nie wymienia a wyświetla mi komunikat TC MAGAZYNE REFERENCE. jeśli by Ktoś wiedział co to może być za problem błagam o pomoc bo pracuje od miesiąca i boje się że szef mnie opierdzieli, a nie mogę nikogo się doradzić bo nikt nie zna tego programu. szef kupił tą maszynę 2 miesiące temu i mnie przyjął bo kiedyś pracowałem na tym programie tylko bez magazynu.

adamv
Posty w temacie: 1

Re: problem z magazynem frezarki

Post napisał: adamv » 23 sty 2018, 10:48

Może nie piszesz całej linii? Po TOOL CALL musi być jeszcze oś wrzeciona czyli pewnie Z u Ciebie. Napisz w edycji cały wiersz wymiany a w następnej linii jeszcze funkcję M6 (w niektórych starszych sterowaniach to M6 służy do wymiany narzędzia) czyli:
TOOL CALL 6 Z S2000
L M6

I wywołaj ten program w automacie. Jeżeli dalej nie wymieni to raczej coś z magazynem jest nie tak o czym może świadczyć ten komunikat TC MAGAZINE REFERENCE.
Chociaż to nie jest typowy błąd a raczej informacja o bazowaniu magazynu narzędzi

Autor tematu
ggrzesko
Posty w temacie: 2

Post napisał: ggrzesko » 23 sty 2018, 19:22

M 6 nie działa już sprawdzałem

bronxno1
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: bronxno1 » 01 lut 2018, 11:54

Alarm TC MAGAZYNE REFERENCE jest przeważnie od niezabazowanego magazynu, jak startujesz maszynę trzeba bazować magazyn? czy może automatycznie to robi przy pierwszej wymianie?

Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Majster70 » 02 lut 2018, 07:10

Magazyn powinien zabazować się automatycznie przed 1 wymianą i tak samo jeśli zgubi synchronizację jak np za bardzo będziesz kręcił ręcznie magazynem. Przynajmniej u mnie na HH426 tak robi. Często pomaga wyczyszczenie magazynku, w okolicach czujników uważnie, jak jest bardzo zasyfiony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”