Wgrywanie PLC i Nic sinumeric 810D
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Wgrywanie PLC i Nic sinumeric 810D
Witam to mój pierwszy post na tej grupie więc proszę mnie potraktować łagodnie. Wiem że ten temat był poruszany wiele razy ale u mnie nie udało się odpalić PLC i NC.
Padła bateria w sterowniku i została wymieniona po wymianie na wyświetlaczu świeci się 6 zielona dioda na +5V oraz czerwona na SF w drugim rzędzie Mruga czerwona dioda PS oraz stale świeci się dioda PF. Posiadam backupy PLC oraz NC.
Połączyłem pcu50 razem ze sterownikiem kable rs-232 i tutaj się zaczynają schody ponieważ nie wiem czy posiadam dobry kabel. Czy wystarczy jak połączę pcu 50 razem z sinumerkiem kablem przez port do drukarki Czy potrzebuję innego i kabla?
Jak próbuję odpalić hmi na maszynie Wyskakuje mi cały czas błąd czekaj na połączenie NC PLC 120202 a cała reszta przycisków jest niedostępna.
Jestem bardzo początkujący w tym temacie więc proszę o wyrozumiałość i tłumaczenie jak całkowitemu laikowi.
Padła bateria w sterowniku i została wymieniona po wymianie na wyświetlaczu świeci się 6 zielona dioda na +5V oraz czerwona na SF w drugim rzędzie Mruga czerwona dioda PS oraz stale świeci się dioda PF. Posiadam backupy PLC oraz NC.
Połączyłem pcu50 razem ze sterownikiem kable rs-232 i tutaj się zaczynają schody ponieważ nie wiem czy posiadam dobry kabel. Czy wystarczy jak połączę pcu 50 razem z sinumerkiem kablem przez port do drukarki Czy potrzebuję innego i kabla?
Jak próbuję odpalić hmi na maszynie Wyskakuje mi cały czas błąd czekaj na połączenie NC PLC 120202 a cała reszta przycisków jest niedostępna.
Jestem bardzo początkujący w tym temacie więc proszę o wyrozumiałość i tłumaczenie jak całkowitemu laikowi.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Re: Wgrywanie PLC i Nic sinumeric 810D
Na początku sprawdź kabel. Musi być zrobiony tak (podane numery pinów):
2-3
3-2
4-6
5-5
6-4
Dodatkowo jakiś program do transmisji szeregowej i wszystko...
2-3
3-2
4-6
5-5
6-4
Dodatkowo jakiś program do transmisji szeregowej i wszystko...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Program to np. V24. Całkiem dobrze współpracuje z Sinumerkiem 810. No i jak już będziesz miał ten program to nie zapomnij ustawić parametrów transmisji - musisz to zrobić zarówno na maszynie jak i w programie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Ok po długiej walce doszedłem do tego
ale pojawił się nowy problem(a raczej myślałem że zniknie po załadowaniu plc)...otóż na module im151-1 standard świeci mi się dioda BF oraz na dwóch modułach PM-E DC24v i PM-E ST DC24V świeca się diody SF i tu że tak powiem leżę. Czy trzeba wymienić moduły czy problem leży gdzieś indziej.Mam tyle szczęścia lub nieszczęścia że najprawdopodobniej mam zapas im 151-1.
-
Próbuję to wysłać z telefonu ale coś mi się nie chce to wrzucić.
Trochę nowych informacji Tym razem udało mi się poprawnie zresetować plc i nck tyle że tym razem gdy wchodzę w HMI pojawiają mi się osie maszyny i wciąż te same błędy czekaj na połączenie nc/plc PLC nie wystartowało Lecz żadne przyciski nie są aktywne a właściwie ich nie ma... W sumie został tylko 1 REF który nic nie powoduje.
Trochę nowych informacji Tym razem udało mi się poprawnie zresetować plc i nck tyle że tym razem gdy wchodzę w HMI pojawiają mi się osie maszyny i wciąż te same błędy czekaj na połączenie nc/plc PLC nie wystartowało Lecz żadne przyciski nie są aktywne a właściwie ich nie ma... W sumie został tylko 1 REF który nic nie powoduje.