Faza
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
Faza
Witam. Mam do wykonania ścięcie pod kątem 10 stopni ale nie ma podanych na rysunku żadnych punktów początkowych i końcowych ścięcia. Zacząłem przy pomocy FK ale część konturu jest na czerwono i maszyna wyświetla błąd programowania. Zero ustawiam w rogu na dole po czym zaczynam takim programem. X-50Y0 X0Y0 RL FL AN 90 FL Y39 AN10 i dalej robię jakiś błąd który maszyna wyświetla. Poradźcie jak to dokończyć. Ps. Wysokosc materiału to 39.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Re: Faza
Rysunek tak właśnie wygląda, wysokość 39mm długość 520mm , żadnych innych wymiarów ścięcia nie ma , kąt 10 stopni do wysokości 39 dlatego pomyślałem że jedynie za pomocą FK można to jakoś napisać, początek maszyna pokazuje tak jak ma być ale nie potrafię dokończyć bo maszyna wyświetla błąd programowania., nie jestem tak daleko żeby to ogarnąć.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Jak napisałem wyżej .... , mi z proporcji wychodzi tak;Lzoor pisze: ↑01 sty 2018, 00:26Rysunek tak właśnie wygląda, wysokość 39mm długość 520mm , żadnych innych wymiarów ścięcia nie ma , kąt 10 stopni do wysokości 39 dlatego pomyślałem że jedynie za pomocą FK można to jakoś napisać, początek maszyna pokazuje tak jak ma być ale nie potrafię dokończyć bo maszyna wyświetla błąd programowania., nie jestem tak daleko żeby to ogarnąć.
https://zapodaj.net/d11d8b299d494.jpg.html
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Mariusz, z całym szacunkiem, ale nie zawsze można korzystać "z proporcji". Nie wiesz, czy ta faza do czegoś służy. Na tym rysunku nie ma też innych wymiarów. Na przykład położenia linii przerywanej, szerokości listwy, położenia otworów na listwie (jest tylko jeden wymiar) To nie jest rysunek do wykonania tego elementu i ja bym się nie odważył kombinować, bo wówczas element trafi do pojemnika ze złomem. Pomierzyć stary detal, sprawdzić z czym współpracuje, zwymiarować rysunek do końca i dopiero wtedy robić.