Sterowanie wydajnością pompy chłodziwa
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Re: Sterowanie wydajnością pompy chłodziwa
Rośnie mi lista "wrogów" - gratuluję Ci.
"co się kręci na maxa, to i się ukręci na amen" - tu chodzi o zużywanie łożysk silnika, generowany szum i pobór energii pomijam.
Z resztą: "rupta co chceta" jak dla mnie to możecie stosować: POMPY SINUSOIDALNE SPS, MR, ECO SINE.
Efektywność to działanie, którego celem jest osiągnięcie danego efektu przy wykorzystaniu jak najmniejszej ilości dostępnych zasobów lub też osiągnięcie najlepszego rezultatu przy wykorzystaniu określonej ilości zasobów, przejawia się w osiąganiu określonego celu przy wykorzystaniu do tego w sposób najbardziej skuteczny i najmniej marnotrawny posiadanych zasobów
"co się kręci na maxa, to i się ukręci na amen" - tu chodzi o zużywanie łożysk silnika, generowany szum i pobór energii pomijam.
Z resztą: "rupta co chceta" jak dla mnie to możecie stosować: POMPY SINUSOIDALNE SPS, MR, ECO SINE.
Efektywność to działanie, którego celem jest osiągnięcie danego efektu przy wykorzystaniu jak najmniejszej ilości dostępnych zasobów lub też osiągnięcie najlepszego rezultatu przy wykorzystaniu określonej ilości zasobów, przejawia się w osiąganiu określonego celu przy wykorzystaniu do tego w sposób najbardziej skuteczny i najmniej marnotrawny posiadanych zasobów
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
To jest podobne rozumowanie, jak mówienie, że overclocking (podkręcanie) procesorów im szkodzi i skraca żywotność. Być może skraca, być może procesor będzie działał 5 lat zamiast 8-10, ale czy to ma jakieś znaczenie gdzie średnio po 3-4 latach już odstaje od nowych standardów?Yarec pisze: ↑25 gru 2017, 21:43Rośnie mi lista "wrogów" - gratuluję Ci.
Pompa jest z recyklingu, dałem za nią 80 zł. Za 50-100 zł kupuję transformator, za kolejne 100 zł zawór, filtr i węże (złączki mam). Taka kwota wystarczy co najwyżej na pompę - wynalazek, dostępny na aukcjach, które jakoś mnie nie przekonują. Może pochodzi 2 lata, a może za rok już nie będę miał tej maszyny tylko inną...
Umiejscowienie pompy nie ma znaczenia, ważne żeby zassała ciecz, potem już poleci. Lepiej ją mieć pod zbiornikiem, ale nie jest to warunek.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
do tego, że mimo wszystko - masz nową PWFTW pisze:To jest podobne
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design