Szanowne grono proszę o pomoc radę .
Mam do wygrawerowania tekst ( a nawet jedna litera ) i nie ma problemu jeżeli napis jest duży bo frez jedzie po obrysie , Ale jak zrobić aby np litera I to była tylko kreska a K to trzy kreski i.t.d. Bo przy napisach 1-2 mm jest tak ciasno że napis staje się nie czytelny. Jak temu zaradzić
Czcionka z Corela .
Cnconv grawerowanie tekstu.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Chyba sobie poradziłem i doszedłem do wniosku że: Każda czcionka która jest dostępna w Corelu może być czcionką jedno-liniową, jestem ( wiekowym ) samoukiem ale robię to tak.... wybieram wyraz który chcę grawerować za jednym przejściem, ustawiam sobie jego rozmiar następnie przeciągam sobie prowadnice, dolne górne tak by wyznaczyć sobie tekst by był w jednej linii... następnie tekst otwieram w widoku szkieletowym, przekształcam w krzywe...klikając na krzywą zaznaczam...rozdzielam i usuwam niepotrzebne węzły czy całe elementy inne przedłużam pozostawiając jedną linie z kilkoma punktami krzywych...zapisuję w odpowiednim formacie i importuję do maszyny... może to trwa trochę ale efekt jest taki że maszyna graweruje za jednym przejściem nie gubiąc proporcji kiedy ten sam tekst chcemy w różnych rozmiarach, trzeba odrobinę cierpliwości w obróbce tekstu ale efekt jest sprawdzony..... można generować liczbę węzłów, łagodzić krzywe, przedłużać....dziękuję za rady (może coś jeszcze aby umieć więcej . Pozdrawiam.