Poszedł lajk!

W życiu bym nie wpadł na to że ĄŚŻŹĆŃŁÓĘ robi taki galimatias przy wysyłaniu zdjęcia

Dzięki!

40mm płyta ALU, u Ciebie na filmie wyglądało mi na ciut cieńsze nawet?numell pisze:Korpus musi być masywniejszy - chyba że ulegnie to zmianie...
Chętnie bym się podpiął pod temat tylko pytanie mam zasadnicze - nie za wysoka trochę ta oś?CinekX0 pisze:Jakbyś chciał to projekt mogę Ci wysłać, gdybyś chciał taką budować
Hmm, mam 300mm prelotu - 40mm oprawka od Chińczyka to daje 260mmPetroholic pisze:pytanie mam zasadnicze - nie za wysoka trochę ta oś?
Trafne rozumowanie. Kilka centymetrów złapiesz jeśli ustawisz oś A w osi Y nie w X. Wtedy płyta zetki cię nie obchodzi tylko średnica uchwytu wrzeciona... W ten sposób np. dla ISO30 jesteś w stanie dojechać 26mm od szczęk do zera A (uchwyt ISO30 ma 50mm średnicy + 1mm zapasu). Lub jeśli szczęki będą założone na wewnętrzne to dojedziesz do zera osi A 1mm od szczęki mając narzędzie dłuższe niż wysokość pierwszego stopnia szczękiCinekX0 pisze:Bardziej martwi mnie czy oś Z nie będzie zbyt szeroka, i przy zjezdzie do "0" osi A, nie zahaczy za uchwyt.
Znaczy się, wiem że zawadzi i to jest problem. Od osi wrzeciona na boki Z-tka ma 140mm w lewo i prawo.
Idąc tym tropem im niżej chcę "toczyć" detal na A, tym dłuższy narzędzie muszę mieć lub dalej na bok odjechać...
No to przy 200mm materiału musisz ustawić ośkę na wysokości minimum 101mm jeśli łapiesz szczękami od wewnątrz lub 101+grubość stopnia szczęki jeśli od zewnątrz...CinekX0 pisze:Największy gabaryt mam właśnie te 200mm, który muszę upchnąć