która lepsza ...

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: adam Fx » 27 gru 2007, 17:07

no to jak juz kto chce ja też wierciłem otwory >>> a w robocie zwyczajnie w 3szczękowy łapia 4szczekowy i tak toczą

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Tagi:

Awatar użytkownika

grigu
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

Post napisał: grigu » 27 gru 2007, 22:56

Ja też uważam, że wykonanie "przejściówki" to lepsze rozwiązanie niż wiercić uchwyt. A "uchwyt w uchwycie" zabrałby za wiele z 300 mm długości toczenia, choć pewnie w niektórych przypadkach by sie sprawdził.

Awatar użytkownika

unix
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: unix » 28 gru 2007, 08:30

grigu pisze:Ja też uważam, że wykonanie "przejściówki" to lepsze rozwiązanie niż wiercić uchwyt. A "uchwyt w uchwycie" zabrałby za wiele z 300 mm długości toczenia, choć pewnie w niektórych przypadkach by sie sprawdził.
Zgadzam się, że byłoby lepiej ale żeby się nie okazało, że koszt tej przejściówki będzie większy niż cena uchwytu :grin: Jakby nie patrzył, to potrzeba pręt o fi powyżej 80 i długości jakieś 6-7 cm żeby taką przejściówkę zrobić no i toczenie bo na tej posiadanej nie da się tego zrobić więc dochodzi koszt toczenia. A otworki to żaden problem wywiercić i w niczym to nie przeszkadza przecież, bo wyważenie pozostanie bez zmian jak się w odpowiednich miejscach wywierci. Ja pójdę w kierunku wiercenia ale to oczywiście moje zdanie.

Pozdro

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: ARGUS » 28 gru 2007, 14:08

unix pisze:Jakby nie patrzył, to potrzeba pręt o fi powyżej 80 i długości jakieś 6-7 cm żeby taką przejściówkę zrobić no i toczenie bo na tej posiadanej nie da się tego zrobić więc dochodzi koszt toczenia.
Nie musi być wałek
Może być blacha odpowiednio gruba
Wyznaczassz środek
wiercisz otwory do zamocowania tej blachu zamiast uchwytu tokarskiego
i spokojnie obrabiasz
Da sie zrobić bez problemu :-)

Awatar użytkownika

unix
Posty w temacie: 4

Post napisał: unix » 28 gru 2007, 16:42

Dziś przyszedł mi uchwyt i zacząłem obmyślać strategię w których miejscach wywiercić otwory. Ale coś mnie tknęło aby najpierw odkręcić oryginalny uchwyt. I tu się skośnookim należy szacuneczek bo ku mojemu zaskoczeniu ukazał się bardzo miły widok :lol: Zabierak ma powiercone otwory dla uchwytów na 3 i 4 śruby :!: Wiec po prostu zakładasz uchwyt i wszystko pasuje bez problemów. Nie wiem czy we wszystkich tego typu tokarkach tak jest, ale w Einhell MTB 3000 na pewno. Zdjęcia w załączeniu.

Pozdro
Załączniki
uchwyt.rar
Otwory do mocowania uchwytu
(311.8 KiB) Pobrany 517 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”