Jest nie tylko wytrzymalsza ale też lepiej przyczepia się do zalewanego elementu. Jedyną przewagą betonu jest to że jest tańszy i łatwiejszy w przygotowaniu.strikexp pisze:Podliczyłem że powinien starczyć 1L żywicy epoksydowej po zasypaniu kolumny piaskiem. To chyba lepszy pomysł bo żywica jest dużo wytrzymasza niż beton. Szczególnie po dodaniu włókna szklanego.
Frezarko-wiertarka ZX7016 ''ZOSIA''
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 13
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 124
No właśnie ważne żeby rozrobić ten piasek z żywicą przed wlaniem do kolumny. Żywica ma dużą lepkość i nie chce się mieszać z piaskiem. Ja popełniłem ten błąd że nie wymieszałem przed wlaniem a dopiero w kolumnie i wyszło kiepsko. Do tego za słabo zakleiłem od spodu i zaczęło cieknąć. O ile stół mało ważny to upaćkała mi się powierzchnia styku z podstawą.
Pewnie będę musiał to teraz skrobać aby zachować kalibrację względem stołu krzyżowego.
Pociekło mi też przez otwory na śruby, ale to akurat od razu wytarłem.
Jednym słowem, trzeba robić z głową. Wszystko pouszczelniać, pilnować z paczką ręczników papierowych, i lać na dwa razy żeby od dołu nie przeciekało pod ciężarem.
Jak dać dużo piasku to 1L żywicy epoksydowej powinien wystarczyć.
Wkręciłem w listwę zębatą śrubę M8 z nakrętką długą wewnątrz, podobnie jak Malujemy. Śrubę mocującą zrobiłem tylko jedną, ale mam jeszcze kawałek nie zalanej kolumny to tam nawiercę drugi otwór.
Jak to idiota, wierciłem otwory oddzielnie, bo coś mi się ubzdurało że korpus nie opiera się na listwie zębatej. Ale to naprawię dając jakiś pierścień.
I tak pewnie zmienię tę kolumnę na pełnostalową za kilka miesięcy.
Pewnie będę musiał to teraz skrobać aby zachować kalibrację względem stołu krzyżowego.
Pociekło mi też przez otwory na śruby, ale to akurat od razu wytarłem.
Jednym słowem, trzeba robić z głową. Wszystko pouszczelniać, pilnować z paczką ręczników papierowych, i lać na dwa razy żeby od dołu nie przeciekało pod ciężarem.
Jak dać dużo piasku to 1L żywicy epoksydowej powinien wystarczyć.
Wkręciłem w listwę zębatą śrubę M8 z nakrętką długą wewnątrz, podobnie jak Malujemy. Śrubę mocującą zrobiłem tylko jedną, ale mam jeszcze kawałek nie zalanej kolumny to tam nawiercę drugi otwór.
Jak to idiota, wierciłem otwory oddzielnie, bo coś mi się ubzdurało że korpus nie opiera się na listwie zębatej. Ale to naprawię dając jakiś pierścień.

I tak pewnie zmienię tę kolumnę na pełnostalową za kilka miesięcy.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 30
Nie ogarniam Twojego galopu myśli.Metal też się wygina, za to beton 1mm pęka od lekkiego puknięcia.
Niemcy w czasie 2 wojny światowej budowali statki z betonu. Jakoś nikt tego nie kontynuje, za to z żywicy zbudowali niejeden spory jacht.
Najpierw chcesz mieć coś sztywnego:
A potem zachwalasz coś co jest super mocne:Na razie interesuje mnie usztywnienie kolumny, czuć jak się wygina pod naciskiem ręki.
bo się wyginało podczas napier... młotkiem.Ostanio z braku czasu zamocowałem laminat w imadle i tłukłem młotkiem w zbędną jego część aby się ułamał.
Nie było to takie trywialne, a miał wspomniany 1mm grubości i chyba tylko pojedyńczą matę szklaną w środku.
Idąc tym tokiem kombinowania to napchaj szmat do kolumny bo je jeszcze bardziej połamać młotkiem.
Nie twierdzę, że to żywica jest gorsza od betonu a Twoje przemyślenia

czilałt...
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Głowica do Zośki
Ja z innej beczki chcę kupić głowiczkę do zośki na mk2 do płaskich frezowań może ktoś coś polecić dopiero zaczynam z tym przygodę więc chętnie poczytam podpowiedzi jaką i gdzie mogę kupić pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 10
Możesz kupić np. taki trzpień http://allegro.pl/trzpien-frezarski-uni ... 53875.html i do tego głowicę http://allegro.pl/glowica-frezerska-fre ... 95073.html tylko pytanie czy na tej frezareczce da radę tym frezować, no chyba że zrobiłeś już stosowne modyfikacje.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Nie prościej podjechać do mnie do garażu Jamnik?
Pogadamy, pokażę Ci co i jak...kupisz i będzie git...
Zresztą - na giełę możemy przejechać się razem i Ci doradzę....
Albo wezmę swoją głowicę na Mk2, podjadę do Ciebie, zamontujesz w swojej Zośce, pofrezujesz i sam zobaczysz, czy jest dla Ciebie OK?
Albo wezmę swoją głowicę na Mk2, podjadę do Ciebie, zamontujesz w swojej Zośce, pofrezujesz i sam zobaczysz, czy jest dla Ciebie OK?
"W życiu piękne są tylko chwile...."
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 124
Jak już jesteśmy przy uchwytach do Zośki, to jaki uchwyt powinno się stosować do zwykłych frezów palcowych. Czyżby taki: http://allegro.pl/uchwyt-frezarski-tule ... 22510.html
Próbne frezowanie robiłem w uchwycie wiertarskim, ale niezbyt równo to wychodziło. Nie wiem czy ze względu na brak usztywnienia, wykalibrowania, czy właśnie przez ten uchwyt wiertarski?
Próbne frezowanie robiłem w uchwycie wiertarskim, ale niezbyt równo to wychodziło. Nie wiem czy ze względu na brak usztywnienia, wykalibrowania, czy właśnie przez ten uchwyt wiertarski?
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Kurde o Tobie nie pomyślałem a mam Cię pod ręką będziemy w kontakciekolec7 pisze:Nie prościej podjechać do mnie do garażu Jamnik?