TSB-20 po zakupie
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
No nie wiem. Nutole i inne maszynki ktore widzialem w sklepach mialy szafki jako wyposazenie dodatkowe. Tokarka wraz z silnikiem i wanna stanowila calosc i od biedy mozna by ja polozyc na kobylkach warsztatowych i toczyc. Stad ta waga. W TSB w szafkach miesci sie silnik wraz z przekladnia pasowa, skrzynka elektryczna oraz polki na osprzet i skrzynia na wiory. Niektore mialy jeszcze uklad chlodzenia. Do szafek z wierzchu jest przykrecona zeliwna plyta tak wyprofilowana, zeby chlodziwo i wiory lecialy do skrzyni na nie przeznaczonej. Do plyty jest przykrecone loze wraz z cala maszyna. Tak wiec TSB to jedna calosc. Ale na przyczepke samochodowa sie zmiesci 

Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
W 100% się zgadzam, że ogólnie rzecz biorąc ta tokarka jest lepsza od nutoola (jeżeli jest w dobrym stanie). Ale nie ma co porównywać, jakby tsb był 3 razy cięższy od nutoola, bo sama tokarka wagowo wychodzi podobnie. Waga stołu i reszty na pewno przydaje się w tłumieniu drgań, ale można i nutoola do stołu przykręcić, stół dociążyć workami z piaskiem i też będzie ładnie wytłumione.
-
Tylko z Nutolem, LD itp. jest jeden problem materiał z jakiego jest wykonanaAvalyah pisze:.......... Waga stołu i reszty na pewno przydaje się w tłumieniu drgań, ale można i nutoola do stołu przykręcić, stół dociążyć workami z piaskiem i też będzie ładnie wytłumione.

Niestety z czasem coraz więcej o niej wiem. Jednak za wielkiego wyboru to nie miałem więc padło na LD550

-
Co myslicie o takim rozwiertaku?
https://m.aliexpress.com/s/item/3278431 ... K#autostay
Da rade dogladzic gniazdo stozka morse'a od wewnatrz? Mam tu na mysli stozek w niezlym stanie a nie zatarte zwloki gdzie chyba tylko szlifowanie pomoze
https://m.aliexpress.com/s/item/3278431 ... K#autostay
Da rade dogladzic gniazdo stozka morse'a od wewnatrz? Mam tu na mysli stozek w niezlym stanie a nie zatarte zwloki gdzie chyba tylko szlifowanie pomoze

-
- Posty w temacie: 1
Niekoniecznie. Chciałem skorygować stożek konika w swojej Bernardo, i niestety jest on utwardzony na tyle, że się nie udało. Trzeba było docierać docierakiem na pastę do zaworów. Jeśli masz nieutwardzone to ma szansę się powieśćsds7 pisze:Da rade dogladzic gniazdo stozka morse'a od wewnatrz?
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
A ja inaczej napisze, jak masz tą tsb kompletną to wystaw koła na allegro, te śruby też i przerabiaj na CNC
. Jak szlifniesz łoże i doprowadzisz do porządku wrzeciono to będziesz panisko
Silniki śruby itd do takiej maszyny to nie majątek a użyteczności maszyny nie da się porównać z manualną.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
Az tak profesjonalnie to sie za tokarstwo nie biore
Potrzebuje tokarki manualnej na swoje potrzeby- kazda operacja bedzie w moim przypadku inna a poza tym musze sie nauczyc podstaw. Wrzeciono ogarnalem- tokarz przelecial radelkiem prostym za 20 zl i jest ok- lozyska wchodza ciasno. Po wymienie lozysk gladko sie kreci jedynie czekam na kolko z tworzywa- ono mnie.wstrzymuje z robota. Przy okazji kupilem od wspomnianego majstra nowa tarcze tokarska do TSB za ulamek tego co chca na necie
Teraz musze jeszcze dopasowac zabierak do uchwytu- tarcza chybocze sie w osi o 0,15 mm na obwodzie. Jako ze tarcza zabierakowa juz nie raz byla toczona i jest cienka to mam pytanie- czy bledem bedzie napawanie elektroda powierzchni czolowej tarczy coby dodac jej grubosci i splanowanie tego po zalozeniu na wrzeciono? Jak wspominalem tarcza raczej do wymiany gdyz niewiele jej zostalo