Braki! :/

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: jasiu... » 30 kwie 2017, 16:11

zdzicho pisze:Chciałbym cię zobaczyć ,jak ustawisz kilkanaście narzędzi ,na automacie wielowrzecionowym ,nie marnując nawet sztuki.Taka jest metodolgia pracy,że ustawia się narzędzie zgrubnie ,potem mierzy co wyszło i koryguje,a sztuka w złom.
No to chyba jest twoja "metodologia". Akurat mam dość spore doświadczenie w ustawianiu automatów, różnych, zarówno poziomych, jak i pionowych, ze sterowaniem krzywkami i CNC i wyobraź sobie, że pierwsza sztuka zawsze trafiała do pojemnika z detalami, nigdy do złomu.

I nie dla tego, że szkoda było kawałka pręta. Każde narzędzie powinno pracować dokładnie w takim zakresie, w jakim jego praca jest przewidziana. Ma dojechać tam, gdzie powinno dojechać, zrobić przejście pomiarowe, po tym korekcja i przejście na gotowo. No chyba, że urwane narzędzia też będą trafiały w złom. W sumie, jak cię stać, to kto bogatemu takiej organizacji pracy zabroni.

grzes_rupinski1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: grzes_rupinski1 » 30 kwie 2017, 16:56

Jest "Sztuka i sztuka" jest "Maszyna i maszyna".
Jak detali idzie w tolerancji 0,5mm to na każdym złomie idzie to ustawić za pierwszym razem.
A jak tolerancja 0.015 i "program na produkcję seryjną " (czytaj nie ma czasu na 5 podejść do tego samego ) to już nie tak hop.
Nic kolega nie napisał co robi na jakiej maszynie itd.
Normalne że jak w taki sposób robione są elementy za gromadę kasy lub mało seryjne detale to trochę szkoda i raczej podejście do elementu powinno być inne.
A w odlewach odkuwkach to często kontrola jakości inne wady wypatrzy.
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2017, 20:30 przez grzes_rupinski1, łącznie zmieniany 1 raz.
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway

zdzicho

Post napisał: zdzicho » 30 kwie 2017, 20:07

Jasiu ,bajki to dzieciom.Chyba że zawiasy ustawiałeś.
Ja akurat na automatach nie pracuję, często je remontuję i znam je od tej strony ,oraz problemów jakie występują. Nie jest to więc moja metodologia ,ale tych ktorzy je ustawiają.Powiedz mi, jak zmierzysz zarys wewnętrzny części o złożonym kształcie ,na maszynie ,bez jej odcięcia?Jak zmierzysz chropowatość na automacie?Jak zmierzysz głębokość otworu,gdy nie ma narzędzia pomiarowego tak małego ,że mogłoby podejść.Czym zmierzysz wymiar, od kołnierza do strony wrzecion ,do dna któregoś ze stopni wewnątrz otworu na automacie?Itd itd.
grzesiu 0,15 to byłby wypas.mozesz śmiało podzielić to przez 3 najczęściej ,albo 5 rzadziej ,a bywa że trzeba podzielić przez 10.Mniej jak na razie nie zlecają.

grzes_rupinski1

Post napisał: grzes_rupinski1 » 01 maja 2017, 06:51

zdzicho pisze: grzesiu 0,15 .
Jakiś babol się wkradł już poprawiłem .
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway

Autor tematu
DMC635
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Ustawianie na zegar

Post napisał: DMC635 » 18 lip 2017, 10:10

Chodzi mi bardziej o to ze nigdy detali na zegar nie ustawialem, przychodzi detal z toczenia na frezarke i zamiast sondom to centrum ustawiam na zegar, ale moja sytuacja się już wyjasnila bo zegar był niesprawny i przekłamywał! :/ przez to nigdy mi nie wychodziły otwory równo od centrum, a granica błedu była 0.1 mm czyli sporo

Awatar użytkownika

viper
Posty w temacie: 1

Post napisał: viper » 19 lip 2017, 22:28

zdzicho pisze:Jasiu ,bajki to dzieciom.Chyba że zawiasy ustawiałeś.
dokładnie. Ja będę bronił stanowiska Zdzicha ponieważ mam taki sam pogląd. Chciałbym widzieć jak kolega Jasiu puszcza 6 wrzecionówke z nowo założonymi nożami gdzie każdy ma się zmieścić w 0,015mm tolerancji. Nikt nie jest duchem świętym żeby wiedzieć co wyjdzie na pierwszym detalu ale jak już go masz i zrobisz pomiar to jest się do czego odnieść.
jasiu... pisze: Akurat mam dość spore doświadczenie w ustawianiu automatów, różnych, zarówno poziomych, jak i pionowych, ze sterowaniem krzywkami i CNC i wyobraź sobie, że pierwsza sztuka zawsze trafiała do pojemnika z detalami, nigdy do złomu.
ja też mam niemałe doświadczenie w automatach 6 wrzecionowych, z punktu widzenia remontów (rozbiórka na czynniki pierwsze) oraz lata ustawiania do produkcji takich maszyn (teraz także je ustawiam) na duże serie (bo małych się na tym nie robi) i nie raz bywało że, nawet z 50 detali odkładałem na bok nim dobrze maszynę się doregulowało po ostrzeniu kilku narzędzi bo nim detal przeleci cały cykl 6 wrzecion to trochę się napsuje. Automat krzywkowy 6 wrzecionowy to nie CNC to zupełnie dwie różne maszyny.
Co innego jest także wejść do maszyny z mikromierzem i zmierzyć detal po wierzchu a co innego mierzyć go w środku kiedy detal musisz mieć na stole do dokładnego pomiaru.

Nie ma co generalizować, każdy przypadek jest inny... To że, ustawisz zawias za pierwszym razem to nie znaczy że, każda inna robota a tym bardziej tolerowana będzie się tak ustawiać.

Awatar użytkownika

nowycrteam
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: nowycrteam » 20 lip 2017, 13:34

Nie fantazjujmy już o maszynach z kosmosu.
Kolega w temacie pisze o frezarce prawdopodobnie 3 osiowej.

Są różne specyfiki wykonywania elementów. Dlaczego tak jest?
Sam profil firmy czy nastawia się na produkcję masową albo jednostkową mówi sam za siebie.
Przy masowej produkcji tkz. buble czy odpady to normalna rzecz

Przy obróbce jednostkowej nie możemy pozwolić sobie na odpad bo koszta materiału by nas zabiły.

Śmieszy mnie wypowiedź że zawsze musi być bubel !
Otóż taka osoba zapewne robi produkcję masową i nie miała zbyt dużego doświadczenia przy produkcji jednostkowej.

Osobiście pracowałem i nadal pracuję przy produkcji jednostkowej. Owszem są odpady ale 90% wszystkich wykonanych elementów powstaje z materiału który został wyliczony co do sztuki.
Bo jaki byłby sens zamawiać materiał za 2000 zł - 2szt jak można się skupić i wykonać element o 2000 zł tańszy.

Autor tematu
DMC635

Post napisał: DMC635 » 20 lip 2017, 13:44

U mnie również się zdarzają pojedyńcze detale, lub materiał od klienta gdzie 3 sztuki muszą wyjść z jednego kawałka materiału który jest zatwierdzany przez laboratorium chemiczne i jak sztuka nie wyjdzie to wtedy reszta idzie w "kibel" bo musi byc z jednego klocka i nie ma opcji dorabiania z innego materialu. Teraz wszedłem na 5osi wszystko ładnie pięknie wychodzi sondy są, namiar narzędzi na zollerze i bajeczka. Tak to mozna robić. Szkoda tylko ze tyle wstydu sobie narobiłem jedynie z tym ustawianiem na zegar i ze się nie zorientowałem że był uszkodzony

[ Dodano: 2017-07-20, 13:44 ]
U mnie również się zdarzają pojedyńcze detale, lub materiał od klienta gdzie 3 sztuki muszą wyjść z jednego kawałka materiału który jest zatwierdzany przez laboratorium chemiczne i jak sztuka nie wyjdzie to wtedy reszta idzie w "kibel" bo musi byc z jednego klocka i nie ma opcji dorabiania z innego materialu. Teraz wszedłem na 5osi wszystko ładnie pięknie wychodzi sondy są, namiar narzędzi na zollerze i bajeczka. Tak to mozna robić. Szkoda tylko ze tyle wstydu sobie narobiłem jedynie z tym ustawianiem na zegar i ze się nie zorientowałem że był uszkodzony

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”