Wybór narzędzi
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
G - kody to nie krzyżówka.boorek pisze:Zeby zaczac to rozumiec, wystarczy analizować parametry osi Z i X czy warto znac G cody?
Jak przy wywołanym narzędziu nie ma komentarza odnośnie jego właściwości / typu , to lepiej takiego ,,czegoś" nie ruszać i program w/g rysunku napisać samemu.
Zgaduj zgadula jest ok ..... , ale tylko do pierwszego dzwona.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
No to zacząłem i niestety jest ciezko.... Zupelnie inaczej programuja niz w nojej starej firmie.... Tam uzywalismy kodow g01 g02 i g03 a tutaj glownie g71 itd. Razem
z katami A i naddatkami U komendami P iQ.. Ciezko mi sie w tym połapać niestety ... Mógłbym prosic o jakis samouczek do tokarek ze sterowaniem fanuc? Zeby jakos to ogarnac w miare szybko... Póki jeszcze maja cierpliwość
z katami A i naddatkami U komendami P iQ.. Ciezko mi sie w tym połapać niestety ... Mógłbym prosic o jakis samouczek do tokarek ze sterowaniem fanuc? Zeby jakos to ogarnac w miare szybko... Póki jeszcze maja cierpliwość
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Wrzuć na PW swój e- mail , to podeślę.boorek pisze:No to zacząłem i niestety jest ciezko.... Zupelnie inaczej programuja niz w nojej starej firmie.... Tam uzywalismy kodow g01 g02 i g03 a tutaj glownie g71 itd. Razem
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Witam,
Czyli używają cykli obróbki (ma to sens - szybciej można napisać z ręki program, G71 - turning cycle (cykl toczenia wzdłużnego)). W języku angielskim znajdziesz opis G kodów z przykładami ich użycia np. na tej stronie: http://www.helmancnc.com/fanuc-g-codes-list/
Pozdro ...
Czyli używają cykli obróbki (ma to sens - szybciej można napisać z ręki program, G71 - turning cycle (cykl toczenia wzdłużnego)). W języku angielskim znajdziesz opis G kodów z przykładami ich użycia np. na tej stronie: http://www.helmancnc.com/fanuc-g-codes-list/
Pozdro ...
Kiedyś Haas SL10, Haas SL20, Haas SL30, Doosan LYNX220. Obecnie Haas SL20.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1